Трябва да стимулираме младежите ни да се образоват, състезават и

...
Трябва да стимулираме младежите ни да се образоват, състезават и
Коментари Харесай

Радев в Будапеща: Трябва да стимулираме младежите ни да се образоват, състезават и произвеждат

Трябва да подтикваме младежите ни да се образоват, състезават и създават. Това сподели през днешния ден президентът Румен Радев по време на Срещата на върха по демографските въпроси в Будапеща, съобщи Българска телеграфна агенция.


Не може да приказваме за проблемите на фамилиите, в случай че ги отдалечим от световната вероятност. Има два противоположни процеса в света - от една страна има демографски напредък с големи цифри на раждаемост, доста младежи в неразвитите страни, само че в развитите това число понижава, разяснява Радев. По думите му Европа минава през невиждана смяна, която слага под предизвикателство нашата система.

В България популацията е доста застаряващо и броят му понижава. С 850 000 души или 12% понижа българското население. Броят на децата до 17 години е единствено 19% от обществото, уточни Радев.

Според президента обаче главният проблем в страната ни е миграцията. Това е най-острият проблем за демографския спад, добави Радев. Докато в множеството европейски страни освен, че нямат емигриращи, само че при тях идват мигрантски талази, а от България непрекъснато се извличат най-хубавите ни мозъци, разяснява президентът.

Голям % от най-учените ни хора напущат страната ни, което е двойна загуба за страната, тъй като влага в тях, а те напущат страната, когато пристигна времето да върнат инвестицията, уточни Радев. По думите му от тази позиция България действа като донор за останалите европейски страни.

Качественото обучение и опазване на здравето е доста значимо, с цел да бъдат арестувани младите в България, счита президентът. Много е значимо да могат да бъдат препоръчани и положителни заплати, сподели още той. Държавният глава означи, че корупцията също е огромен проблем. Според него всеки един жител би трябвало да усеща закрилата на държавното управление.

Румен Радев описа, че доста младежи от България, с които е приказвал, са му споделили, че желаят кариера в чужбина, тъй като желаят да живеят в уредено общество, където са ясни отговорностите и законите, ефикасна е правосъдната власт, а освен поради по-високото възнаграждение.

Въпреки че има доста проблеми, ще бъдат обърнати отрицателните трендове с устойчиви вложения, високи технологии и връзки, и по този метод от ден на ден младежи ще се върнат в България, счита президентът. Според него България ще бъде в положение да преодолее демографската рецесия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР