Трябва да си помагаме един на друг с каквото можем,

...
Трябва да си помагаме един на друг с каквото можем,
Коментари Харесай

Църковната крипта на Св. Николай Чудотворец в Меден рудник може да подслони бежанци

Трябва да си оказваме помощ един на различен с каквото можем, с тази настройка отец Емилиян отваря вратите на храм " Св.Николай Чудотворец в Меден рудник за всички, които желаят да оказват помощ на хората, бягащи от войната в Украйна. Те могат да оставят в църквата санитарни и хигиенични материали. Първите пакети към този момент са признати от чиновниците й. 

Това е първият храм в общината, който става пункт за събиране на помощи за бежанците. " Подкрепяме самодейността на БЧК и защото в Меден рудник, разбрах, че нямат пункт, ние предоставяме помещение в храма да се употребява като пункт на Червения кръст. Събират се най-вече хигиенични материали и медицински такива.

Не можем да стоим безучастни, виждайки скръбта, страданието на хората. По някакъв метод би трябвало всички да оказваме помощ ", сподели отец Емилиян.

Църквата има огромна крипта, която може да се пригоди по този начин, че да приема бежанци, изясни още отец Емилиян. " Временно настаняване на бежанци може да има, до момента в който им се откри непрекъснато жилище. За ден -два, да останат вечерта. БЧК ще ни оказват помощ за даване на кревати, матраци. Ние имаме маси, столове, с цел да им организираме столова.Под храма има три зали -концертна, конферентна и изложбена, ще бъдат незабавно преформировани за спални и за столова. Има 4 санитарни пространства, които ще бъдат дооборудвани за бани ", добави той пред БНР.

На разположение на бежанците могат да бъдат и пространствата на неделното учебно заведение към храма, там обаче е студено и не можем да отопляваме, споделя ни свещеникът. Той съжалява, че постройките, които са в градеж, към момента не са приключени, в случай че бяха, можеше да устроим повече хора, посочи той. От 2008 година се опитваме да приключим зданията, това би трябвало да е най-големият сходен църковен комплекс, разясни отец Емилиян и приканва хората да оказват помощ, с цел да бъдат довършени постройките.

Свещеникът подсети, че лично  патриарх Неофит е отправил апел към българите, за  да бъдат съпричастни с украинците, бягащи от войната. " Той прикани всички православни християни да отворят сърцата си и всеки съгласно опциите да оказва помощ на тези хора, които са в потребност и бягат от страшната война. ", добави още той.

През последните дни някои българи необятно отвориха сърцата и домовете си за бежанците, други подлагат на критика това, което страната се пробва да направи  за тях.Молете се за мир. " Църквата се моли постоянно за мир, на всяка работа, даже в този момент по време на светата литургия се прибавят спомагателни молебствия за мир по света.Който не е  изживял ужаса на войната, единствено той може да си намерения, че е " за " войната. Господ ни приканва, не аз, да бъдем милосърдни, състрадателни към хората.Кой е отговорен, кой не е отговорен, Господ ще ги съди всички. Така че съдът не е на нас, а на Бога принадлежи, а ние би трябвало да си оказваме помощ с каквото можем, тъй като сме индивиди ", сподели Емилиян.

Помощи за бежанците се одобряват всеки ден от 8 до 18 часа в храма.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР