Трябва да се готвим за нова COVID вълна наесен, категорична

...
Трябва да се готвим за нова COVID вълна наесен, категорична
Коментари Харесай

Доц. Пенчева: Няма място за радост, готвим се за нова COVID вълна наесен

Трябва да се готвим за нова Коронавирус вълна наесен , безапелационна е доцент доктор Венцислава Пенчева в изявление, част от акцията „ Плюс мен “ на Министерство на здравеопазването за разпространение на изгодите от имунизацията против COVID-19.

Място за наслада към момента няма , изключително поради тревожната информация, която постъпва през последните седмици за увеличение на случаите в международен мащаб. Най-вероятно това няма да бъде краят на пандемията и наесен ще би трябвало да сме подготвени за нова вълна . Затова дано хората се имунизират в този момент, с цел да са предпазени наесен “. Така доцент доктор Венцислава Пенчева разяснява изказванията, че пандемията от COVID-19 е завършила.

Доц. доктор Венцислава Пенчева , дм e началник на Катедрата по пропедевтика на вътрешните заболявания към Медицинския факултет при МУ – София. Тя е и заместник-директор по лечебната активност в УМБАЛ „ Александровска “ .

Доц. Пенчева дава отговор на значими въпроси по тематиката по какъв начин протича Коронавирус инфекцията при пациентите с белодробни болести и за какво те би трябвало да се имунизират предпочитано:

Защо хората с хронични белодробни болести са изложени на по-висок риск при заразяване със SARS-CoV-2? Влошава ли коронавирусната зараза главното им заболяване?

Последните месеци бяха оповестени редица научни публикации за отношението сред хроничната белодробна патология и болестта COVID-19. Данните демонстрират, че пациентите с хронични белодробни болести не са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, само че това не би трябвало да звучи успокояващо, тъй като при тях рискът от тежко и дълготрайно боледуване, нужда от болнично лекуване, интубация и затруднения е доста по-висок.

Важно е хората да знаят, че всяка зараза за пациент с хронично респираторно заболяване води до обостряне на главното му заболяване. Това важи с особена мощ за тежките вирусни инфекции като COVID-19. Заболяването визира голям брой органи и системи в човешкото тяло, освен белия дроб.

Как се отразява COVID-19 на хората с белодробни болести в дълготраен проект? С какви затруднения е обвързван пост-COVID синдромът при тях?

Пост-COVID синдромът обобщава доста и разнообразни недоволства при всички хора, без значение дали страдат от съпътстващи болести или не. При пациентите с хронични белодробни болести особено за пост-COVID синдрома е утежняване на главното заболяване и обвързваните с него недоволства. Много наши пациенти оповестяват за по-изразен зной и отмалялост, която настава извънредно елементарно при минимални физически натоварвания. В нередки случаи се следи кашлица, която персистира доста дълго време, като може да бъде съпроводена с храчки. Пациентите се оплакват и от гръден дискомфорт или болки в гърдите. Такава е, от една страна, картината на дългия Коронавирус. От друга страна, признаците са свързани с главните болести на пациентите с хронични белодробни болести. Затова в случаите, когато сме имали да вземем за пример начална дихателна непълнота при тези пациенти, на фона на зараза със SARS-CoV-2, дихателната непълнота може да се задълбочи и това доста бързо да докара до нужда от кислородна терапия в дома или в болнични условия.

Препоръчвате ли имунизация на своите пациенти, с цел да се предпазят от отрицателните последствия на COVID-19? Кога е най-подходящият миг да го създадат?

Бих споделила, че имунизацията против COVID-19 е наложителна освен за хронично-болните пациенти, а за всички. При пациентите с хронични белодробни болести, при изискване, че благодарение на имунизациите бихме могли да избегнем задълбочаване на главните хронични заболявания, както и да ги предпазим от тежко протичане на инфекцията, което е обвързвано с висока смъртност, считам, че имунизацията е нещо наложително и не предстои на разискване.

Надявам се да бъда разбрана вярно, тъй като в действителност е доста е тъжно, когато дойдат близки на умрял пациент и питат: „ Защо? “ Отговорът е един: „ Защото трябваше да се имунизира? “ И приказваме освен за възрастните, а и за млади, дейни хора, които преди този момент не са имали болести. Несериозно и безконтролно звучи, когато някой каже: „ А, Коронавирус – аз толкоз леко го изкарах, има ли въобще такова заболяване … или идва от самолетите, с които ни пръскат … “ Не разбирам тези, които претендират, че са здравомислещи, а не реагират по разумен метод. Разбира се, всеки има право на избор. При състояние, че имаме цялостната информация за имунизациите, а също така те са и налични, не е разумно въздържането от имунизация, то дори е рисково!

Относно това по кое време би трябвало да се имунизира човек отговорът е през вчерашния ден. Ваксинацията трябваше да е набрала доста огромна скорост и в този момент всеобщо да се слагат бустерни дози. Нека хората проявят здрав разсъдък и оптимално бързо да провеждат имунизирането си, в случай че към този момент не са го създали. Това важи и за слагането на бустерна доза.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР