Трябва да решим с какво да се справим с мониторинга

...
Трябва да решим с какво да се справим с мониторинга
Коментари Харесай

Радан Кънев: Трябва да решим с какво да се справим - с мониторинга или с корупцията

Трябва да решим с какво да се оправим с мониторинга или с корупцията. Управляващите желаят да се оправят с това, че е забележим казуса, а не със самия проблем. Мониторингът е инструмент, който не следва да бъде отстранен в случай че изпълняваме единствено техническите критерии. Въпросът е, че би трябвало да решим казуса, а не да се вършим че го няма, както го вършат нашите ръководещи.
Това съобщи пред Българска национална телевизия Радан Кънев. По думите му влизането в Шенген е в полза на България, само че Холандия показва мнението на Германия, което значи, че за тях проблемите с корупцията в страната ни са съществени.

Кънев разяснява, още, че изборът на основен прокурор щеше да е по-различен, в случай че бяха признати предложенията на „ Демократична България “. „ Не можем да преглеждаме проблемите на българското правораздаване отвън всички други проблеми. Днес сме очевидци на една акция на властта и техните бизнес обръчи против проверяващата публицистика. Правосъдната система би трябвало да може да противодейства на това затваряне на устата на публицисти. “, сподели още Кънев.

Във връзка с дебата за партийните дотации Радан Кънев означи, че в от всички страни в Европейски Съюз в България могат да се харчат най-вече пари за медии. Той напомни, че когато беше дебата след референдума, са представени и съответни суми, които партиите харчат за медийна реклама в порядъка на стотици хиляди лв..

Кънев счита, че дотацията може да е 1 лева, само че би трябвало да се вкарат правила за акциите. Той даде образец с Румъния, където за медийна политическа акция има таван от 30 000 евро. По думите му медийна политическа реклама не съществува в Германия. „ Ако това нещо се приключи, което е рационално и се влезе в режим на спор, а не на телевизионна реклама партиите могат да влязат в рамките. “, сподели още Кънев. Според него финансирането с членски импорт не е резистентен модел. Той означи, че когато се приказва за корупция, най-много за политическа корупция, непроменяемо се приказва за партийните дотации, както и за пазаруването на гласове, което не става със дотация, а с черно финансиране. По сумите му не става въпрос да се сътвори следващата безумна организация, а за това че се стига до пазаруването на гласове, само че това явно не се преследва.

Във връзка с идния избор на нов ръководител на Европейската комисия Кънев разяснява, че има и пазарлък и конфликт на хрумвания. Според него отново се стигаме до казуса, че Европа към момента не е задоволително единна и последващи ръководител ще бъде излъчен след пазарлък сред страните членки. В момента националните и районните ползи са в конфликт и доста ясно си личи разграничаването на страните. Групата на ЕНП е зад кандидатурата на Вебер, сподели още Кънев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР