Трябва да работим заедно и да помогнем на икономиката да

...
Трябва да работим заедно и да помогнем на икономиката да
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: 20% инфлация до края на годината, макроикономиката ни влиза в интензивното

Трябва да работим дружно и да помогнем на стопанската система да се оправи с провокациите от наложените против Русия наказания. Това съобщи пред Българска национална телевизия Лъчезар Борисов, някогашен стопански министър.

Той напомни интервал от 2014 година, когато в Министерството на стопанска система създали примитивен разбор при оптимални наказания по отношение на Русия, поради проблема Крим. По-късно с Министерството на финансите бил създаден спомагателен разбор и обобщаване на данните.

" Рискът в действителност е огромен. Тогава анализът сочеше, че стопанската система има възможност да загуби 4-5 % от Брутният вътрешен продукт. Всичко това би трябвало да бъде калкулирано. Тук е ролята на държавното управление и на всички специалисти да работим дружно и да помогнем на стопанската система да се оправи с тези провокации, тъй като те не са малко ", означи Борисов.

Той уточни, че в случай че е бил министър на стопанската система, е щял да изиска повече квоти за импорт на метали, да вземем за пример от Турция, както и връзка с бизнес сътрудниците.
 България предлага на Европейска комисия общ проект за инфлацията и горивата Обновена
България предлага на Европейска комисия общ проект за инфлацията и горивата

Фокусът на съвещанието на Министерски съвет през днешния ден ще е върху високите цени у нас, анонсира Кирил Петков.

Според него форсмажорното решение, което не получи утвърждение, е щяло да взриви българската стопанска система и банковия бранш.

Борисов прикани всички макроикономисти да се обединят и да оказват помощ на държавното управление, тъй като обстановката на макроикономическо равнище сега била " в действителност трагична ".

" Макроикономическата система влиза, нагледно казано, в интензивното поделение. Инфлационният вирус към този момент има пандемичен темперамент ", предизвести той.

Експертът означи, че България влиза във втората фаза на инфлационните процеси. Той предвижда, че ще се задържи, макар по-високата база от миналата година.
 Бисер Петков: Инфлацията гризе минималната заплата
Бисер Петков: Инфлацията гризе минималната заплата

Ако минималната работна заплата не следва темпа на инфлацията, ще се усилят работещите небогати

Ако сложим като база пролетта на тази година, предвиждам, че в края на 2022 година, при база пролетта на миналата година, ще достигнем равнища на 18-20% инфлация, предизвести някогашният стопански министър.

Според него сега актуализацията на бюджета е неотложна, защото има макрорамка, която издъхва. " Имаме проблем с инфлацията, която не е планувана, употребява се като буфер. Някой от органите на стопански напредък стартират да отхвърлят. Имаме проблеми с дълга ", разяснява той.

Борисов попита къде са изчезнали 9 милиарда лв. от фискалния запас през декември.

Той изрази съмнение, че се пипа неприкосновеният фискален запас от 4,5 милиарда лв., който включва сребърния и нуклеарния фонд.
 Красен Станчев: Инфлацията ще скочи до 20%
Красен Станчев: Инфлацията ще скочи до 20%

Строителството е по-засегнато при глобите от туризма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР