Трябва да намалим натоварването на учителите след определена възраст, каза

...
Трябва да намалим натоварването на учителите след определена възраст, каза
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Трябва да намалим натоварването на учителите след определена възраст

Трябва да понижим натоварването на учителите след избрана възраст, сподели в Силистра доктор Юлиян Петров - ръководител на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “. Той бе в крайдунавския град за квалификационно синдикално образование и фокусприемна, разяснява Българска телеграфна агенция.

Според Петров българските учители са прекомерно натоварени и това кара огромна част от младежите да се отхвърлят от специалността. Той счита още, че след избрана възраст  би трябвало да има асистенти за административните действия.

„ Един от главните фактори за това е експанзията в клас и компликациите на учителя да се пребори с нея. Друг проблем е неналичието на ефикасност от работата му. Освен това специалността е стресираща. Българските учители са с много съществено претоварване – към 60 % минават през бърнаут ", уточни Петров. 

Увеличението на учителските заплати и спомагателните средства, които влизат в системата на учебното обучение са позитивен знак и демонстрират, че образованието е приоритет за държавното управление ни. Петров обаче има вяра, че Инвестицията би трябвало да е ориентирана и към човешкия капацитет.

„ Да е обвързвана с подготовката на учителите и с повишение на привлекателността на учителската специалност. Очакваме да достигнем досега, в който най-хубавите студенти ще стават учители. Трябва и да съумеем да ги запазим като част от системата “, съобщи синдикалистът. 

Юлиян Петров сподели още, че КТ Подкрепа работи за това добавката от учителския пенсионен фонд да се получава абсолютно, което ще даде опция на учителите да се пенсионират с 3 години по-рано, което ще ги приравни към второкласен труд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР