Трябва да мислим за възобновяване на Бургас-Александруполис, но сменяйки посоката

...
Трябва да мислим за възобновяване на Бургас-Александруполис, но сменяйки посоката
Коментари Харесай

Радев: България трябва да бъде ангажирана с укрепването на мира в региона на Черно море

Трябва да мислим за обновяване на „ Бургас-Александруполис ”, само че сменяйки посоката – Александруполис-Бургас. Геополитическите промени постановат ние да осъществяваме този петролопровод и да му обърнем посоката.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на конференция " Черно море: По-Близкият изток " проведена от института „ Фридрих Еберт “.

Радев очерта тежка вероятност пред нашия район, в случай че не се оправим с проблемите на сигурността. Според президента България би трябвало да бъде ангажирана с укрепването на мира и сигурността в района на Черно море, тъй като икономическото развиване на този район е прекратено от войната в Украйна.

Държавният глава акцентира, представен от Българска телеграфна агенция, че войната в Украйна забавя икономическото развиване и пред страните от района има тежка вероятност, в случай че не се оправят с провокациите пред сигурността. Затова първостепенна задача е прекратяване на военните дейности сред Русия и Украйна и намиране на решение на спора със средствата на дипломацията, за което страната ни би трябвало да упорства.

„ Всеки ден от тази война разрушава бъдещето на района “, уточни още президентът и добави, че редицата замразени спорове в черноморското пространство също въздействат върху развиването на страната ни. Румен Радев добави, че България е част от политиката на Европейски Съюз за справяне с тези провокации и постигането на устойчиви решения.

„ Динамиката, която породи през последните години в търсене на капацитет за възстановяване на енергийните, икономическите, транспортните връзки и икономическото развиване в района, беше прекратена от войната в Украйна “, уточни още президентът.

Румен Радев подсети, че занапред ще се мерят мащабите на деструктивното въздействие на този спор върху стопанската система на България и района. Това постанова и преосмисляне на някои подходи на Европейски Съюз за справяне с енергийната рецесия, тъй че да не се стига до деиндустриализация, изнасяне на капитали и намаляване на свързаността и икономическото съдействие в Европа.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР