Трябва да мислим за бъдещето, да излезем единствено от наратива

...
Трябва да мислим за бъдещето, да излезем единствено от наратива
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Да излезем от наратива за Covid и да се съсредоточим върху другите заболявания

Трябва да мислим за бъдещето, да излезем само от разказа за Covid и да се съсредоточим върху другите болести, защото те остават неглижирани. Тази позиция изрази пред БНР здравният икономист Аркади Шарков.

„ Съсредоточаването в идващите няколко години не би трябвало да бъде върху Covid. Трябва да бъде върху следствията . Последствията от забавеното лекуване. Последствията от това, че нямаме фрагменти . Не на последно място – да не отпадат хората от лекарствени лечения поради неспособност да си ги разрешат. “

Не знам до каква степен добра беше концепцията да продължаваме със същата процедура да се затварят лечебни заведения за планов банкет, разяснява той в предаването „ Преди всички “.

Заради ограничението на плановия банкет, страха от постъпване в лечебно заведение и напрежението от пандемията хората не посещават лечебни заведения, уточни Шарков и даде образец – по техни калкулации за 2019-2020 година приблизително с половин милион са намалели хоспитализациите в българските лечебни заведения.

„ Тоест с към 20% българи по-малко са влезнали в лечебно заведение . 20% е доста съществено число, даже в границите на статистическата неточност “, съобщи Шарков.

Към момента пари има, пари в НЗОК има , въпросът е до каква степен ще се задълбочи пандемията, означи Шарков.

Относно добавките, които медиците получават за работа в условия на пандемия, здравният икономист посочи, че „ когато тръгнеш да вземаш от хората, най-вероятно ще получиш от отсрещната страна доста високо напрежение “.

При актуалните политически търкания в турбулентната година, която се чака, и при почнало настъпване на „ политически мини “ от страна на кабинета, отнемането на сходни финансови тласъци ще бъде мъчно да се изкомуникира , счита Шарков.

„ Съответно да бъдат обезпечени медицинските експерти, с цел да не се усещат ощетени след тези две години приемане на сходен вид добавки. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР