“Трябва да имаме не мажоритарен, а кооперативен парламентаризъм. Това показва

...
“Трябва да имаме не мажоритарен, а кооперативен парламентаризъм. Това показва
Коментари Харесай

Атанас Славов: Трябва ни кооперативен парламентаризъм

“Трябва да имаме не мажоритарен, а кооперативен парламентаризъм. Това демонстрира и структурата на настоящето Народно заседание - няма най-големи, има междинни и по-малки партии. Нужен е консенсус не в името на властови взаимни отстъпки, а в името на бъдещето на страната. ” Това сподели по Дарик радио депутатът от “Демократична България ” Атанас Славов.

По думите му, тъй като реформаторските сили не срещат решителна поддръжка от гласоподавателите, по избрани тематики би трябвало да се търсят необятни болшинства. Ние от “Демократична България ” сме посочили, че по значими тематики можем да търсим и да намираме такива болшинства в предходния парламент - и за поддръжката за Украйна, и за Северна Македония, и за смяна на конституцията (когато нарочната парламентарна комисия не проработи, тъй като опозицията отхвърли да се включи в нея), подсети Славов. Той си дава сметка, че част от последователите на Демократична България не могат да одобряват диалози с политическите съперници, само че би трябвало да си дадат сметка, че с елементарни мажоритарни болшинства в този момент няма по какъв начин да се работи, а и въобще не става дума за оттегляне от кардинални позиции.

“Нито сме влизали в диалози с ГЕРБ, нито считаме да влезем. Отказахме и предлагането за среща с контактната група Росен Плевнелиев - Соломон Паси, тъй като е значимо да се поеме политически ангажимент на най-високо равнище за правосъдни промени и за промяна на основния прокурор. Няма смисъл да се срещаме с хора, които другояче надълбоко почитаме и които имат своят принос за евроатлантическата ориентировка на страната, само че нямат явен мандат и не могат да поемат задължения ”, безапелационен бе доцент Славов.

Той удостовери позицията на Демократична България за непреодолими разминавания с ГЕРБ по въпроса за правосъдната промяна и корупцията. “ГЕРБ единствено експлоатира тематиката, само че е подготвена на съществени промени ”, сподели Славов.

Непримиримо е разминаването и с Българска социалистическа партия по въпроса за оръжието за Украйна, план за решение за което Демократична България внесе още в първия ден на 48-ото Народно събрание. Славов подсети, че “Продължаваме смяна ” в предходния парламент също е била срещу даването на оръжие за Украйна, само че към този момент е “за ”, както и ГЕРБ.

В плана за решение на Демократична България е заложен и правилото за подмяна на остарялото руско оръжие с съвременно натовско, което може да се случи за броени месеци, както сочи опитът на други европейски страни.

Конституционалистът обори тезата на левите и русофилски обединения, че България би трябвало да е неутрална в спора и да упорства за мирното му споразумяване. “Ние желаеме обективен мир, а той е вероятен единствено когато се отблъсне експанзията. Уставът на Организация на обединените нации повелява, че можеш да упражняваш суверенното си право да се отбраняваш при нахлуване. А който оказва помощ на отбраняващ се, той не е войнолюбец и не афишира война ”, сподели доцент Славов. И добави, че Русия прави военни закононарушения, вероятно и геноцид, които могат да бъдат потвърдени от интернационалните проверяващи органи. “България не може да остава глуха и няма, като се задоволява единствено с филантропична помощ - това е цинично ”, сподели Славов. И подсети думите на външния министър Дмитро Кулеба при визитата му в Народното събрание през април: “Искате да ни давате каски и жилетки - значи желаете да умираме предпазени ”.

Запитан за избора на ръководител на Народното събрание в петък, Славов отговори, че “Демократична България ” е предложила от първия до третия ден градивни решения. Първо, за ротационно председателство, а най-после е сондирала поддръжка за собствен претендент, само че такава е била обещана единствено от Политическа партия.

Според Славов, ръководителят на Народното събрание с изключение на церемониалната функционалност и позицията на втори по сан в страната след президента, има сериозна функционалност при сформирането на дневния ред и организацията на работата на Народното събрание. “Когато ръководител е представител на силата, която не желае промени в избрани браншове, има риск законопроекти да бъдат оставяни за най-после, или тематиката за Украйна да бъде изтиквана обратно и да не остава време ”, предизвести Славов. А и по думите му, фигурата на Вежди Рашидов надалеч не е безспорна - в предишното е бил забелязван в компанията на олигарси, а като министър на културата и като ръководител на парламентарната комисия по просвета му е желана оставката. “Не мисля, че той може да въплъти желанието за смяна у обществото, само че очевидно бе само вероятният вид. Демократична България не поддържа Рашидов ”, подсети Славов.

Той добави, че депутатите от Демократична България са дали своят вот “против ” и “въздържал се ” кандидатурата за ръководител на Кристиан Вигенин не поради личността му, а поради позицията на Българска социалистическа партия за Украйна и за връщането на хартиените бюлетини. Политикът осъди завоя на Българска социалистическа партия към ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че изрази вяра социалистите да не поддържат опити за ръководство на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Атанас Славов предизвести и за опити на висши военни да да си разрешават да заемат политическа позиция, до момента в който към момента са на работа. “Има един пловдивски полу скришен кръг. Има представители на генералитета, които се отнасят сериозно към политическата система. Това е неприемливо в страна, където има граждански надзор над въоръжените сили. Ако някой военачалник желае да влезе в политика, да се пенсионира и да стане политик - както направи ген. Радев ”, съобщи депутатът. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР