Трябва да има стратегия за развитие на индивидуалния транспорт, която

...
Трябва да има стратегия за развитие на индивидуалния транспорт, която
Коментари Харесай

Повече велоалеи, по-лек трафик: Визия за бъдещето

„ Трябва да има тактика за развиване на самостоятелния превоз, която да докара до неговата равнопоставеност по отношение на другите участници в придвижването. Смятам, че Бургас, с мащаба си и своето географско разположение, е доста подобаващ за този тип превоз. “ Това сподели в студиото на Дарик Бургас арх. Мирослав Бойчев, член на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България.

„ По-интересно е какво може да се направи с Централната градска част. Моето виждане е, че площад „ Св. св. Кирил и Методий “ е подобаващ за автоматизиран етажен паркинг за колела “, продължи да споделя визията си арх. Бойчев. По думите му, придвижването по бул. „ Стефан Стамболов “ и ул. „ Цар Симеон I “ може да бъде реорганизирано в еднопосочно, с цел да разреши построяването на велосипедна инфраструктура, физически разграничена от пътните платна.

Според арх. Бойчев този площад е към този момент преместен от пл. „ Свобода “ пред Общината като място за цивилен мероприятия, въпреки да се намира на „ културната ос “ на Бургас, тръгваща от Операта, минаваща през Библиотеката и стигаща до Летния спектакъл.

„ Когато се построяват елементи от инфраструктурата в града, това е един жив развой, който не може да се случва незабавно и напълно и е належащо да бъде плануван. В случая с ул. „ Св. св. Кирил и Методий “ се получи този проблем – беше направена една реорганизация, която не способства в облекчаването на трафика, а просто бяха оправени настилките и пътното платно “, изрази визията си арх. Бойчев.

Той също изрече мнение, че хората към този момент търсят от ден на ден самостоятелния метод на превоз. „ Колата е преразход на пространство и паркирането е проблем в днешно време. Навлизането на велоалеите може да докара до метаморфоза на придвижването по улиците и облекчение на трафика “, съобщи арх. Бойчев. Той планува компликациите с паркирането да бъдат позволени посредством създаване на подземни паркинги. „ Да се построи такова оборудване под площад „ Тройката “ е една от най-евтините други възможности. Но това е една комплицирана организация, която Общината би трябвало да направи и надлежно да възнамерява “, е мнението на архитектът.

„ Трябва да се обслужват всички живеещи и да им бъде обезпечено място за паркиране. Има разновидности, има места, които да послужат за тази цел. Вече решенията на самите елементи е редно да се търсят с състезания “, изрази мнението си арх. Бойчев.

„ Моята концепция е да се даде начало. Да има проект, да дадем опция по тези улици да се изградят урегулирани велоалеи и оттова да се развиват съгласно потребностите “, сподели за край архитектът.

Чуйте повече за концепциите на арх. Мирослав Бойчев по отношение на реорганизирането на бургаската пътна инфраструктура в звуковия файл от диалога му с Никола Попов:

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР