„Трябва да гарантираме енергийната сигурност на страната, за което трябва

...
„Трябва да гарантираме енергийната сигурност на страната, за което трябва
Коментари Харесай

Стойнев: Трябва да гарантираме енергийната сигурност на България

„ Трябва да подсигуряваме енергийната сигурност на страната, за което би трябвало да имаме консенсусно мнение " Това съобщи зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев по време на инициирания от левицата спор в Народно събрание за бъдещето на българската енергетика.

Той акцентира, че напрежението в комплекса в Марица-Изток е образец за това.

„ Там би трябвало да имаме единна позиция, както направиха българските евродепутати. Задължение на министъра на енергетиката, за което ще получи поддръжка и от българския парламент, е в Брюксел да отбрани българското произвеждане на електрическа енергия от въглища " безапелационен бе той.

По думите му, с цел да приказваме за дълготрайна политики се изисква визия, а кабинетът „ Борисов " 3 към момента няма енергийна тактика.

„ Министърът на енергетиката изпусна две години, в които да събере всички политически сили, с цел да се построи такава тактика. Поне в този момент го прави. Тази тактика няма да е нито наша, нито ваша, а на България ", акцентира Стойнев. По думите му има два значими казуса, за които би трябвало да се мисли. На първо място той уточни построяването на нови енергийни мощности.

„ Ние имаме остарели мощности и би трябвало да влагаме в тях, а с цел да има такива, би трябвало да има обединяване. Силно се надявам и когато забележим управническата стратегия, там да ги има първите стъпки за създаване на нови мощности ", сподели той.

Стойнев посочи, че не би трябвало да позволяваме да ни заобиколи възможен предстоящ газов план, като „ Турски поток ".

„ Трябва да мислим за българската стопанска система. Преминаването на газопровода през страната ни ще подсигурява доставките на природен газ. Така България ще остане на газовата карта и можем да приказваме за създаване на газов хъб, който за момента е единствено медиен план ", изясни някогашният енергиен министър.

Драгомир Стойнев изясни, че би трябвало да има ясна цел и политическа консолидация към нея за реализирането ѝ.

„ Най-лошото ще е, след всички старания по отклонението на Турски поток, дебатът да бъде редуциран до политическо блъскане на фили- и фоби- и да заемаме страна в разногласието Русия-ЕС. България би трябвало да гони своя народен интерес, а той е създаване на отклоняване от Турски поток през страната. За тези неща ръководещите ще получат поддръжка от „ Българска социалистическа партия за България ", разяснява Драгомир Стойнев.

„ Наясно сме, че ограничението от Европейска комисия на парниковите газове от топлоелектрическите централи значи закриване на ТЕЦ-овете в България и удар по над 10 000 работещи в този бранш. Към тях би трябвало да прибавим и над 3 000 души в ТЕЦ-овете 1 и 3, и „ Брикел ". Допълнително, доста дребни и междинни предприятия работят, обслужвайки централите. Така, че става въпрос за над 100 000 интензивно заети хора, които ще останат на улицата, в случай че не се вземат съответни ограничения. " Това съобщи пък различен депутат от „ Българска социалистическа партия за България " Таско Ерменков от парламентарната естрада.

По думите му проблемите на електроенергийната сигурност не могат да бъдат изчерпани единствено с проблемите на въглищни централи и мини, а проблемите на енергийната сигурност да се индентифицират единствено с електроенергийната. Затова той прикани министрите и депутатите да се обединят към някои национални приоритета- като сигурността, част от която е и енергийната сигурност.

„ Искаме да чуем позициите на депутатите, на министъра на енергетиката, на министър-председателя. Във връзка с този случай, засягащ енергетиката ни, ние сме внесли нашият план за решение и се надяваме да получим поддръжка ", сподели още Ерменков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР