Трябва да е ясно, че основното предназначение на транспортните вертолети

...
Трябва да е ясно, че основното предназначение на транспортните вертолети
Коментари Харесай

Президентът критикува покупката на изтребители без оборудване

" Трябва да е ясно, че главното предопределение на транспортните вертолети и самолети, е да транспортират хора и товари от точка А до точка Б. Основното предопределение на изтребителя е да носи въоръжение и да го употребява, в случай че го има ". Това разяснява пред публицисти президентът Румен Радев, представен от пресслужбата си откакто взе участие в годишната среща на посланиците на Република България, която се организира в Централния боен клуб в София.

" Явно държавното управление държи да има прекрасен аероплан. F-16 е аероплан с високи качества, само че не става въпрос просто за пазаруването на аероплан, а за големия пакет от съоръжение и услуги, които би трябвало да бъдат доставени дружно с този аероплан ", акцентира Румен Радев. По думите на президента даже една дребна част от този минимално нужния пакет да липсва, качествата на самолета деградират доста и той може даже да не излети.

Коментарът му е във връзка информацията, че България се отхвърля за момента от съвременни оръжия, като системите за управляемото въоръжение въздух-земя по този начин наречените умни ракети, с цел да не доплаща.

Според Радев това, което би трябвало да се отстоява при модернизацията на въоръжените сили, са ползите на страната. " Ние взехме решения на Консултативен съвет за национална сигурност и трите планове за рационализация да бъдат придвижени по едно и също време, да има разсрочено заплащане, вложения, офсет, индустриално съдействие в нашата отбранителна индустрия. Да има цялостен пакет въоръжение, цялостен пакет съоръжение ", напомни Радев и акцентира, че нито едно от решенията не е било изпълнено.

На въпрос за готвената смяна в Закона за военното разузнаване, която би разрешила да се назначават цивилни за ръководители на работа " Военна информация ", президентът се разгласи срещу. " Военното дело е извънредно комплицирана активност. Затова и до момента, както е по закон, ръководителят на тази работа би трябвало да бъде човек с военно обучение, с военна експертиза, с боен опит, с военно звание ", изясни президентът. Ако сменят закона и я кръстят работа " Цивилна информация ", тогава ще приема да бъде и граждански, сподели още президентът.

По думите на президента серията от офанзиви и пробиви в осведомителната инфраструктура на страната е индикация за проблем в сигурността. Открит остава и въпросът за отговорността на държавните институции, тъй като те са тези, които би трябвало да обезпечат сигурност и сигурност на българския жител, а не той да бъде главен пострадал от голямото приключване на данни, уточни Радев

Румен Радев акцентира, че написването и обнародването на Закон за киберсигурност не е задоволително, с цел да се подсигурява такава. И подсети, че от обнародването на закона при започване на ноември не са подхванати заложените ограничения, макар че периодите за тях са изтекли - основаването на разпоредба, която да регламентира минималните наложителни условия за осведомителна и мрежова сигурност, привеждане в сходство със закона на Правилника за активността, структурата и организацията на Държавна организация " Електронно ръководство " и основаването на Съвет за сигурност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР