"Трябва да действаме разумно, спокойно и с аргументирани решенияС абсолютно

...
"Трябва да действаме разумно, спокойно и с аргументирани решенияС абсолютно
Коментари Харесай

БСП не подкрепя икономически санкции от страна на ЕС срещу Русия по 2 причини

"Трябва да действаме рационално, умерено и с аргументирани решения
С безусловно единогласие приехме позиция на Националния съвет по отношение на войната в Украйна
Това заявих на конференция в централата на Българска социалистическа партия след съвещанието на Националния съвет.

Там участваха зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин, ръководителят на парламентарната група на “БСП за България “ Георги Свиленски, министърът на обществената политика и труда Георги Гьоков, министърът на земеделието Иван Иванов и министърът на туризма Христо Проданов.
Имахме съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия. С безусловно единогласие - 104 гласа “за “, нито един “против “ и нито един “въздържал се “ приехме позиция на Националния съвет на партията по отношение на войната в Украйна. Бих подчертала на 6 неща в тази позиция.

Първо - ние стъпваме на историята и на правилата на партията, като означаваме, че в цялата си история сме партия на мира и съдействието. От съпротивата в Балканската и Междусъюзническата война и позициите за безучастие на България в Първата международна война при започване на 20-ти век, за неутралитет във Втората международна, до митингите против военната интервенция в Сърбия и неговия край и извършената без глоба на Организация на обединените нации война в Ирак през 2003 година Ние сме партия на мира и постоянно сме отстоявали търсенето на решения в дипломацията и в разговора.

Второ - Българска социалистическа партия осъжда ескалацията на спора в Украйна и подхванатата военна атака на съветската войска. Тези дейности са в нарушаване на Устава на Организация на обединените нации и правилата, залегнали в Заключителния акт от Хелзинки. В същото време настояваме интернационалната общественост да постави завършек на двойните стандарти в използването на интернационалното право.

Трето - настояваме за неотложно преустановяване на военните дейности от страна на Русия и връщане на двете страни в спора на масата на договарянията, с цел да бъдат избегнати нови жертви и да бъде даден късмет на политическите и дипломатическите старания за намиране на решения на рецесията.

Четвърто - Българска социалистическа партия не поддържа въвеждането на стопански наказания от страна на Европейски Съюз против Руската федерация по 2 аргументи. Въведените в предишното наказания, които целяха ограничение на икономическата и финансова мощ на Руската федерация не доведоха до упования резултат. И втората причина - предвид на това, че санкции-контрасанкции биха се отразили отрицателно на българския народен интерес, на българската стопанска система и на българските жители.

Пето - настояваме държавното управление да изготви проект за противопоставяне на последствията от спора както в икономическата сфера, по този начин и организация за филантропична помощ на жителите от засегнатите региони в Украйна. Българските социалисти започваме и се включваме в дарителска акция и в филантропична помощ.

Българските кметове, издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия, се организираме при опция да подготвим общински обекти за настаняване на фамилии и за цялостната им поддръжка.
Шесто - насочваме апел модерни събития да не се употребяват като мотив за корист с историческата памет на народа ни. Това се отнася както за героизма на воините – съветски, само че също и украински, румънски, финландски – в Освободителната война, върнала България на международната политическа карта, по този начин и за участниците в успеха над нацистка Германия.

Това е от позицията на Националния съвет, аз бих желала да прибавя още един коментар, защото от сутринта още веднъж се появиха спекулативни изказвания, че българското държавно управление е решило да доставя с оръжия украинската страна. Категорично декларирам, че българското държавно управление не е взимало такива решения. Българският парламент взе решение за оказване само на филантропична помощ в Украйна.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР