Труп на бежанец от Сирия, открит мъртъв в района между

...
Труп на бежанец от Сирия, открит мъртъв в района между
Коментари Харесай

Труп на бежанец намерен от италиански доброволки в Странджа

Труп на емигрант от Сирия, открит мъртъв в региона сред Момина черква и Голямо Крушево, беше охраняван цяла нощ в гората от три доброволки от Италия - без опит в издирването и без специфична екипировка. Чужденците са представители на неофициалната гражданска група Collective Rotte Balcaniche Alto Vicentino, работеща на първа линия, точно по проблемите на мигрантите.

Издирвателната акция в Странджа се е наложила изключително след осем позвънявания на тел. 112 от българската Фондация „ Мисия Криле “ и сътрудниците им от Италия в границите на седем часа – от 14.55 часа до 22.00 часа. И неочакваната пространствена дезориентация, обзела локалните гранични служители на реда, които при тъкмо заложени джи пи ес координати оповестили, че обходили мястото, не могли да открият къде е безжизненото тяло. Оператор на 112 посъветвал италианките сами да отидат на мястото и отново да се обадят.

Екипът от доброволци без особени старания достигнал до тялото на умрелия млад мъж, дори в тъмното. Точно по заложени от околните на починалия от Сирия координати, съпроводени с копие от документите за идентичност на мигранта. Последвало ново позвъняване и от Гранична полиция дали обещание да „ дойдат след пет минути “. Времето обаче се оказало разтегливо разбиране и на италианките се наложило да чакат още дълго, посред гората, наоколо до безжизненото тяло, досега, в който граничните управляващи съумеят да настроят джи пи есите си. А това им лишило още близо два часа.

„ Обезпокоени сме от метода, по който се третират хората в бедстваща обстановка, потърсили интернационална протекция в страната. Това не е първият случай, в който се натъкваме на незаконно безучастие от страна на органите, единствено поради това, че нуждаещият се от незабавна помощ е емигрант или мигрант. Забавянето на издирвателните акции или симулирането на дейности, които всъщност са фантомни е шокиращо за нас като представители на гражданския бранш. Не можем да оставим без последици сходно държание “, показват в обява в обществените мрежи от фондация „ Мисия Криле “.

Репортер на Дарик - Бургас се обърна за коментар от пресслужбата на „ Гранична полиция “, само че на оповестените телефони не съумя да се свърже с представител на силовото ведомство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР