Трудовите възнаграждения в предприятия в страната с над 100 души

...
Трудовите възнаграждения в предприятия в страната с над 100 души
Коментари Харесай

Фирмите с над 100 служители ще изплащат заплати само по банков път

Трудовите хонорари в предприятия в страната с над 100 души ще се изплащат единствено по банков път, реши Народното събрание. Промените в Закона за ограничение на заплащанията в брой, които се вършат посредством законопроекта за държавния бюджет за 2023 година, бяха признати на второ четене със 125 гласа " за ", 42 " срещу " и 16 " въздържал се ", съобщи Българска телеграфна агенция. 

Текстовете поддържаха от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи. " Възраждане " и " ИТН " гласоподаваха " срещу ", а от " Българска социалистическа партия за България " се въздържаха. 

Първоначално се оферираше заплащанията на трудовите хонорари да се правят единствено посредством превод или внасяне по платежна сметка в предприятия с над 50 работещи и този текст не беше подсилен от бюджетната комисия. В пленарната зала, по предложение на Венко Сабрутев (ПП-ДБ), беше признато тази мярка да важи за работодатели с повече от 100 наети лица. От задължението за заплащане по банков път са освободени дребните компании и еднодневните трудови контракти в селското стопанство. 

Прагът, при който би трябвало да се заплаща дял по банков път, ще бъде 1000 лв., одобриха още депутатите по предложение на Мартин Димитров (ПП-ДБ). Първоначално Министерството на финансите оферираше този предел да е 500 лв.. 

Пленарната зала отхвърли предлагането на Драгомир Стойнев ( " Българска социалистическа партия за България " ) за отпадане на целия параграф, обвързван с заплащанията по банков път. Колегата му Петър Кънев разяснява, че предлагането заплатите да се заплащат единствено по банков път визира само към 1500 предприятия, където, по думите му, надали нещо се изплаща по различен метод с изключение на по банков път. „ Като ги задължите да заплащат единствено по банков път – какво? Няма да имат опция да заплащат под масата ли “, попита Кънев и добави, че това предложение е малко безсмислено. 

Цончо Ганев („ Възраждане “) означи, че банкоматите понижават поради високите разноски за поддръжка. По думите му в села да вземем за пример към Пловдив или София няма банкомати и ПОС терминали. 

Христо Проданов ( " Българска социалистическа партия за България " ) прикани министъра на финансите да се направи и идващото изпитание и да отпаднат банковите такси, които хората ще са принудени да заплащат, когато вървят да си теглят заплатата. В момента по този начин показано това предложение е в интерес на банките, никога не и в интерес на работещите, разяснява той. 

Според Тошко Йорданов („ ИТН “) предложение за изплащането на трудови хонорари по банка е единствено в услуга на рекета върху компаниите. 

Министърът на финансите Асен Василев увери, че се прави всичко допустимо тази мярка в действителност да е за изсветляване, а не да тежи на българските служащи, изключително на тези, които са на доста дребни заплати. 

Има излязла декларация на Асоциацията на банките, че членовете ѝ ще създадат базисната банкова сметка да е без такса и да може да се тегли до размера на минималната работна заплата също без такса, уточни той. Говорихме и с „ Борика “ във всички пощенски клонове да се конфигурират терминали, на които да може да се тегли също без такса, тъй че тъкмо в дребните обитаеми места веднъж да има достъп до терминали, повторно – тези тегления да са без такси, добави Василев. 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска тази декларация на банките да бъде узаконена с текст в бюджета. Дайте да го запишем, тъй като през днешния ден банките дали обещание, на следващия ден няма гаранции, че ще го изпълнят, прикани тя. 

Министърът на финансите изясни, че при превода на заплатата няма да бъде удържана такса, само че с цел да бъдат освободени работещите от такси за обслужване и изтегляне на личен банкомат- (банкомат на банката, която е издала картата), би трябвало да се одобряват още текстове, които сега се приготвят.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР