Трудовата миграция е сериозно предизвикателство за повечето хора. Най-важното е

...
Трудовата миграция е сериозно предизвикателство за повечето хора. Най-важното е
Коментари Харесай

Колко плащат за най-търсените професии най-богатите страни в Европа

Трудовата миграция е съществено предизвикателство за множеството хора.

Най-важното е да откриете най-хубавите оферти на пазара, а по-късно би трябвало да проучите какви са заплатите на другите места, както и на каква сума възлизат месечните разноски за живот.

Данните за брутната заплата в офертите за работа обаче постоянно могат да бъдат подвеждащи, изключително в случай че дестинацията ви да вземем за пример е Дания, където служащите са облагани с една от най-високите данъчни тежести в Европейски Съюз.

По данни на Евростат през 2022 година междинната годишна заплата (за едно лице) варира от 81 818 евро в Швейцария до 15 335 евро в Гърция. Euronews проучва конкурентоспособността на заплатите за пет известни специалности в еврозоната за пазара във Англия, Норвегия, Дания, Швейцария и Исландия.

Фокусът е върху средностатистическия служащ и се изследва крайната цифра, когато от брутната заплата се приспаднат междинният налог върху приходите на физическите лица и социалноосигурителните вноски. Цялостната ставка, която включва тези две удръжки, се основава на данни от 2022 година, предоставени от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Проджект управител

Средната заплата за тази специалност е най-висока в Дания (за всички равнища на опит и всички отрасли), само че когато се приспаднат данъкът върху приходите на физическите лица и социалноосигурителните вноски (общо 35,5%), може да се окаже, че фирмите в Швейцария оферират съвсем еднообразно добра оферта.

Ако предпочитате да има повече права за служащите, необятен набор от социалноосигурителни помощи и хубаво вино, Франция може да се окаже по-добра дестинация.

В взаимозависимост от вашия стаж и равнище на обучение, брутните заплати на мениджърите на планове падат сред 45 000 и 75 000 евро във втората по величина стопанска система в Европейски Съюз, където заплатата на средностатистически служащ, след облагане с налози и осигуровки, е 72,3% от брутната му заплата през 2022 година (средната стойност за Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 75,4%).



Анализатор на данни

Анализът на данни се радва на все по-голямо търсене в Европа.

Въпреки че Дания предлага най-високата брутна заплата, Швейцария има най-хубавата оферта, където служащите вземат у дома 81,5% от брутната си заплата - най-високият % на целия континент.

Сред страните в междинния диапазон на брутните заплати Белгия е измежду най-високите, като предлага брутна заплата от 68 424 евро. Нетната заплата обаче е под 41 000 евро, до момента в който в Естония за същото работно място може да се получи чиста заплата от 48 030 евро.



Софтуер разработчик

Сред свободните позиции, оповестени онлайн през второто тримесечие на 2023 година, най-търсени в Европа са разработчиците на програмен продукт и асистентите по продажби.

Като се вземе поради чистият приход, разработчиците на програмен продукт печелят най-вече в Швейцария (89 998 евро), Дания (78 516 евро), Исландия (62 536 евро) и Естония (56 451 евро).



Мениджър продажби

Мениджърите по продажби получават обилни заплати в Дания, Финландия, Швейцария и Белгия, като най-високата междинна чиста заплата доближава 171 781 евро в Дания - това е повече от 14 000 евро на месец.



Инженер

Инженерите в Швейцария могат да чакат годишна чиста заплата от над 89 000 евро - най-високата в Европа, до момента в който междинната годишна чиста заплата за тази специалност на континента е малко над 39 500 евро.



Според подбора на данните, от петте специалности и многочислените предложения на страните, най-високата междинна чиста годишна заплата получават мениджърите по продажби в Дания (171 781 евро), до момента в който най-ниската е скромните 15 503 евро за инженерите в Хърватия.



Разбира се, при изчисляването на действителната стойност на чистата заплата в дадена страна би трябвало да се вземат поради и разноските за живот и темповете на инфлация, добавя Euronews.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР