Трудностите с наличието на PCR тестове засега са преодолени, изтъкна

...
Трудностите с наличието на PCR тестове засега са преодолени, изтъкна
Коментари Харесай

Изследват за Covid-19 възрастните хора и персонала от старчески домове в 4 области

Трудностите с съществуването на PCR проби към този момент са преодолени, посочи проф. Славчо Томов

В лабораторията за Covid-19 към Медицинския университет в Плевен стартира проучване на всички домове за възрастни хора от четири области - Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Министерството на здравеопазването и доброволни донори осигуриха PCR проби за месец напред, оповестява БНР.

" Старческите домове ще бъдат обхванати в два аспекта - единият е личен състав, обслужващ. Вторият е хора, които се намират в старческите домове ", изясни проф. Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в Плевен.

По думите му РЗИ е създало проект и поетапно стартира да обгръща старческите домове. Той счита, че до седмица, 10 дни ще може да бъде изпълнена тази задача на Националния действен щаб.

Вирусологичната лаборатория към Медицинския университет работи на цялостни обороти. Взети са проби от пациенти в болничните заведения и медицинския личен състав, акцентира Велина Дукова от пресцентъра на висшето учебно заведение. Взетите 35 проби на 30 април във Велико Търново са с негативен резултат.

" След това стартират да постъпват проби от старческите домове в Ловеч - 13, взети от РЗИ - Ловеч, по-късно нова партида от Велико Търново, нови 32 и от домовете в района на Плевен. Все още те не са обработени и не можем да кажем какви са резултатите ", добави тя.

Трудностите с съществуването на PCR проби към този момент са преодолени, посочи проф. Славчо Томов. Той уточни, че Министерството на здравеопазването е направило целева дотация на РЗИ Плевен, като всичките средства ще бъдат за закупуване на проби за проучване на COVID-19. Дарения са получени и от жители. Чрез тях са били обезпечени към 1000 PCR проби. По този метод ще бъде обезпечена работата на лабораторията за 10 дни. Проф. Славчо Томов съобщи още, че се работи и върху кадровия капацитет. Ще бъдат взети още хора, които да обезпечат работата на лабораторията. В момента се уголемява и материалната база на лабораторията.

" Най-важното, което аз споделям с екипа, който работи в лабораторията, е те да се опазят, да опазят личното си здраве преди всичко, тъй като човешкият фактор е най-важният в тази обстановка. Второ, да работят умерено, с цел да отговаряме в действителност на потребностите на района за преодоляване на епидемията с ковид ", уточни Томов. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР