Трудно ви е да се концентрирате? Спокойно - оплакването е

...
Трудно ви е да се концентрирате? Спокойно - оплакването е
Коментари Харесай

Как социалните мрежи изсмукват вниманието ни


Трудно ви е да се концентрирате? Спокойно - недоволството е постоянно срещано. Но по какъв метод можем да променим това? Един от препоръките - по-дълго време по-далеч от компютъра.

Дългият престой на компютъра води до понижаване на концентрацията

" Можете да кажете, че драматизирам, само че аз чувствам, че отслабващата ми централизация ме кара да изгубвам надзор над живота си ", споделя 21-годишната студентка по финанси Мина, която живее в Барселона.
Редакцията предлага
Тя би желала да се усъвършенства в програмирането, което би ѝ помогнало да си откри добре платена работа. Концентрацията върху образователния материал обаче става все по-трудна и по-трудна за нея. Всеки път, когато седне да чете, я връхлитат досада и безпокойствие, поради което ревизира Инстаграм, изпраща известие на някого или стартира да играе игра.

Какво става с концентрацията ни?

Мина акцентира, че не става въпрос единствено за продуктивността ѝ. На нея ѝ е мъчно да приключи книгата, която харесва, или да се занимава с занимания, изискващи умствена сила. При това тя напълно не е изолиран случай - от ден на ден хора се оплакват от неналичието на централизация и приказват за виновността и срама, провокирани от това.

И в положение ли са методите за самопомощ да смекчат недоволствата, които по всичко проличава, че са необятно публикувани?

Все още няма изследване, проследяващо измененията в уменията за централизация при огромна група хора в продължение на най-малко две генерации. Някои научни публикации допускат, че продължителността на вниманието на работещите в офиси и на студентите е намаляло. Други проучвания оспорват сходна догадка. Трети изследвания натъртват върху. Те настояват, че нарушаванията на когнитивните качества, в това число фокуса и продължителността на вниманието ни, са факт.

Социалните мрежи са измежду силите, които най-вече ограбват нашето внимание

Алгоритмите на обществените медии, основани да подтикват непрекъснато мозъка, целят да държат концентрацията ни в продължение на часове върху малко и динамично наличие. Това затруднява поддържането на задълбоченото внимание към задания, които са по-малко занимателни.

Две отзиви за цифровото раздсредоточаване

Все отново надалеч не всички са съгласни, че отслабването на вниманието и продължителният престой пред екрана са наложително нещо неприятно. В днешно време сме непрестанно обсипвани с информация, която се бори за нашето внимание, изяснява Томас Хилс, професор по логика на психиката от университета в Уоруик. " Но може би ще успеем да се пригодим към това и да оформим живота си съгласно даденостите ", допуска той. " Това, от което имаме потребност, е да научим хората да ръководят своето време и да запазят психическото си здраве. "

За Йохан Хари, създател на бестселъра " Откраднат фокус ", тематиката е доста по-сложна. Проблемите с вниманието през днешния ден са по-тежки от всеки път, разяснява той пред Дойче Веле. Според него за това способстват обществото и културата ни. 

Възможни ли са колективни действия за повишение на концентрацията?

, изяснява Хари в своята книга. В съпоставяне с преди към 100 години ние спим по-малко, а качеството на съня се е влошило заради непрекъснатото излагане на ярка светлина от екрана. Увеличила се е и хроничната тревога, изключително при хората в нестабилно финансово състояние, която потвърдено вреди на съсредоточаването. В доста страни са нарастнали и случаите на Синдрома на недостига на вниманието и хиперактивността (ADHD).

Индивидуалните техники за възстановяване на вниманието работят, само че не всеки е в положение да ги употребява

Сред главните виновници за това са огромните софтуерни компании, чийто бизнес модел се основава на оптималното увеличение на времето, което хората прекарват в обществените медии.

" Ако гледате на това като на самостоятелен проблем, сте в капан ", счита Хари. " Трябва да спрем да се упрекваме и да стартираме да се борим със силите, които ограбват нашето внимание, и да им попречим да продължат да го вършат. " Без групови действия личните решения ще имат лимитирано, а в доста случаи и краткотрайно влияние, предизвестява той.

Законодателни начинания за " обособяване от цифровото "

Прекарването на по-голяма част от времето надалеч от екраните е една от главните рекомендации за възстановяване на концентрацията. Но хората, чиято работа е обвързвана с компютрите, съвсем нямат по какъв начин да го реализиран.

Законодателните начинания, като тази за " правото на спиране на цифровата връзка " - закон, признат от френското държавно управление и гласуван от Европейския парламент, биха могли да дадат на милиони хора опцията да се отделят за известно време от мрежата и да подобрят концентрацията си, надява се Хари.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР