Трудно ще намерите каквото и да е споменаване за това

...
Трудно ще намерите каквото и да е споменаване за това
Коментари Харесай

Politico: Как Гърция удари дъното по свобода на словото в ЕС?

" Трудно ще намерите каквото и да е споменаване за това в проправителствената преса, която господства, изключително в ефира. В Гърция има две паралелни медийни вселени “, сподели Йоргос Кристидес, кореспондент в Der Spiegel, представен от " Politico ".

Моментът илюстрира това, за което публицисти, медийни анализатори, групи за цивилен права и следователи от Европейски Съюз предизвестяват от години - Гърция бере плодовете на притеснителни, насилствени и подтиснически резултати от дългогодишната ерозия на свободата на печата в страната.

Това е проблем, споделят те, роден по време на гръцката финансова рецесия, която дестабилизира страната, поляризира нейната политика и лиши медиите от облагите, които им помагаха да останат самостоятелни. Новинарските организации стават все по-партийни. Заплахите, офанзивите и наблюдението против публицисти се усилиха.

Пандемията единствено утежни нещата. Пресконференциите бяха спрени и всъщност в никакъв случай не се върнаха.

Нов закон твърди, че лимитира дезинформацията, само че подхранва опасенията, че публицисти могат да бъдат хвърлени в пандиза за сериозни репортажи.

И единствено предходната седмица шпионската мрежа, която беше впримчила публицисти, прерасна в огромен скандал, който принуди двама от държавното управление на Кириакос Мицотакис да хвърлят оставки.

" Поради финансовата обстановка притежателите на медии предадоха ключовете от бизнеса си на държавното управление. Това, съчетано с държавно управление, което има вяра, че не прави нищо неприятно, е взривоопасна композиция “, сподели Тасос Телоглу, проверяващ кореспондент в Гърция.

Ситуацията отразява по-широка наклонност в цяла Европа. Държави от Германия през Люксембург до Словения, Полша и Унгария се подхлъзнаха в годишната ранглиста за независимост на печата. Но Гърция падна на дъното на всички европейски страни в последния лист.

Гръцкото държавно управление упорства, че страховете са мощно пресилени. Свободата на пресата е залегнала в конституцията на страната и няма цензура на пресата, означават публични лица.

" Гърция е страна, в която всеки може да написа и разгласява каквото си изиска за който и да било, без никаква цензура и без държавен надзор “, сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис пред Европейския парламент в скорошен спор, размахвайки две заглавни страници на вестник с отрицателни публикации за държавното управление.

Всичко стартира още преди години...

Мрачната медийна вероятност на Гърция обгръща няколко държавни управления с разнообразни идеологии.

Преди настоящето дясноцентристко държавно управление да пристигна на власт, Сириза, лява партия, беше отпред от 2015 до 2019 година Партията пое контрола на фона на дълбока финансова рецесия и всеобщи улични митинги. Основните медии бяха обсъждани като част от елита, довел страната до икономическия борд.

Сириза даде обещание да обнови медийния бранш като част от напъните си да пребори вкоренени политически и бизнес ползи. Правителството се опита единствено да лицензира телевизионните оператори, отнемайки властта от самостоятелен орган. Но той продаде на търг единствено позволения за четири частни канала, оставяйки няколко съществуващи станции пред затваряне. Съдиите в последна сметка се намесиха, като взеха решение, че тактиката е противоконституционна.

Янис Палеологос, изтъкнат публицист в консервативния вестник " Kathimerini ", упрекна настоящето държавно управление, което пое ръководството през 2019 година, че заплашва да се върне към сходни груби схеми, в случай че публицистите станат прекомерно сериозни.

" Сегашното държавно управление употребява ексцесиите на Сириза като сопа, с която да потуши всевъзможни гласове на рецензия. Посланието е: Отклонете се прекомерно надалеч от разказа на държавното управление и ще изпълнявате поръчките на опозицията и бурните дни от 2015-19 година ще се върнат ", споделя той.

Репортерите описаха няколко инструмента, които виждат, че настоящето държавно управление употребява, всички подкрепени от анализатори на свободата на медиите.

Първо - има държавни средства, които държавното управление може да насочи към медии, които отразяват властта в добра светлина. В първите месеци на пандемията, за да подкрепи медиите, държавното управление отпусна 20 милиона евро за акция за публично здраве. Но Международният институт за пресата сподели, че тези средства са били ориентирани непропорционално към медии, които са подготвени безрезервно да повтарят линията на държавното управление.

Второ - държавното управление може да оказва напън върху кореспонденти и редактори, които не отразяват позитивно активността му. Такива тактики, несъмнено, участват в редакциите по целия свят. Но публицистите в Гърция разказват извънредно равнище на насила.

През 2020 година журналистката Димитра Крустали подаде оставка от гръцкия вестник " To Vima ", цитирайки " задушаващ напън “ от кабинета на министър-председателя след издание на цензурен отчет за наблюдението на случаите на ковид.

Трето, държавното управление предишния ноември криминализира " подправените вести “. Новият закон даде на управляващите пълномощията да изпращат хора в пандиза до пет години за разпространяване на хипотетични подправени отчети, които се смятат за „ способни да причинят безпокойствие или боязън на обществото или да подкопаят публичното доверие в националната стопанска система, отбранителния потенциал на страната или публичното здраве ".

Правозащитниците и медийните бранители бяха ужасени. Кой дефинира кое е " подправено "? Правителството? Прокурори? Потенциалът за корист е явен.

Мицотакис, министър-председателят, от този момент призна, че законът може да е бил неправилен. Но остава в историята.

Крайният резултат, настояват публицистите, е отсяване на това, което се счита за " вести " в Гърция. Настройката на дневния ред е много впечатляваща: сканиране на главните новинарски издания в страната постоянно разкрива истории в същия ред с сходни заглавия и сходен подтекст. Няколко области на отразяване се смятат за " недосегаеми “.

И годишните ранглисти за свободата на пресата отразяват това.

Тази година Гърция измести България от последното място в Европейски Съюз съгласно годишната ранглиста на " Репортери без граници ", която отразява свободата на медиите. Сега Гърция е на 108-мо място от 180 страни в света, спад от 70-то място предходната година.

В изследване на института Ройтерс в 46 страни Гърция е на последно място, когато жителите са били запитани дали локалната им преса е свободна. Само 7 % споделят, че гръцките медии са свободни от непозволено политическо въздействие, до момента в който едвам 8 % споделят, че са свободни от непозволено бизнес въздействие.

Миналия месец Европейски Съюз разказа в детайли личните си страхове по отношение на гръцкия медиен пейзаж в годишен отчет за върховенството на закона. Докладът отразява същите опасения - възходящо принуждение против публицисти, влошаваща се професионална среда, допустимо политическо въздействие в публичните медии.

Убийство и шпионски скандал

През април 2021 година ветеранът престъпен кореспондент Йоргос Караиваз беше убит и погубен покрай дома си. Убийството му остава неразкрито и се трансформира в знак на възходящите проблеми за гръцките медии. Последваха разкрития за наблюдаване и хакерство.

Миналия ноември журналистът Ставрос Маличудис разбра от изминал отчет, че държавното управление го е шпионирало. Правителството отхвърли обвиняването и медиите му обърнаха малко внимание.

След това, през април, мрежа от публицисти с Reporters United разкри, че държавното управление е шпионирало репортера Танасис Кукакис, който работеше частично като помощник на Financial Times, разследвайки пране на пари и корупция. Правителството призна държанието си по време на закрито съвещание на Народното събрание, съгласно няколко депутати, присъстващи на съвещанието, само че обществено го отхвърли.

Независимото издание Inside Story също заяви, че телефонът на Кукакис е бил подслушван от шпионския програмен продукт Predator, който дава на хакерите цялостен достъп до устройство.

Когато Кукакис в началото бил предизвестен за шпионирането, той подал молба до гръцките управляващи за информация по отношение на неговия случай. И малко по-късно държавното управление одобри нов закон, забраняващ на хората да схванат дали са били под наблюдаване от съображения за национална сигурност.

В края на предходната седмица " язовирната стена " най-сетне се скъса. Скандалът, че почитан опозиционен водач е бил подслушван принуди двама от кабинета на Мицотакис да подадат оставка.

Но в символ, че обстановката към момента е рискова за репортерите, публицистите, които оповестиха за абсурда с шпионския програмен продукт Predator, бяха бързо наранени от голям брой правосъдни каузи в деня на оставките.

До този миг множеството гръцки медии единствено незадълбочено отразяваха разразилия се скандал.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР