“Трудно можем да въведем веднага, особено при такива важни и

...
“Трудно можем да въведем веднага, особено при такива важни и
Коментари Харесай

Цоков: Чрез входните равнища ще се опитаме да променим начина на оценяване и преподаване

“Трудно можем да въведем незабавно, изключително при такива значими и за обществото и за фамилиите и за децата външни оценения, каквито са след четвърти и седми клас, изпити, които са с друг вид задания. В рамките на входните нива в девети клас ще се опитаме да забележим какви са уменията на учениците да вземат решение на практика задания “, съобщи министърът на образованието Галин Цоков, съобщи кореспондент на БГНЕС.


И надлежно през първия период учителите да получат поддръжка по друг метод на преподаване и оценяване на своите възпитаници. Чрез входните нива ще се опитаме да променим метода на оценяване и метода на преподаване в учебно заведение ”, уточни Цоков.

Той сподели, че сега се разисква и смяна в няколко закона като тези промени са ориентирани към яслите и детските градини. “Идеята е в границите на яслите да има повече експерти, които имат избрани компетентности свързани с педагогиката и логиката на психиката ”, разясни Цоков. Той увери, че работещите експерти не са застрашени, а се търси опция за добавена стойност посредством други експерти, които да влязат и поддържат развиването на децата.

Министърът на образованието изрази вяра в бюджета за следващата година да бъдат заложени повече запаси за бранша. “Повечето от стандартите се усилват като средства. Надявам се, че сред двете четения на бюджета ще има спомагателни благоприятни условия за нарастване да вземем за пример на инстанционните разноски ”, сподели той.

Цоков подсети, че доскоро повече от пет месеца той и екипът му са показали целите си.

“В рамките на тези пет месеца ние успяхме да свършим доста неща. На първо място във връзка с подзаконовите нормативни документи направихме основни промени в разпоредба 11 за оценяването, разпоредба 10 за организацията на дейностите в просветителните институции, също по този начин направихме и едни значими промени, които ни задължи съда в разпоредба 16 в състезанията за шефове ”, уточни той.

“Следващата посока на нашата работа беше обвързвана с смяната в наредбата за приобщаващо обучение. Промяна също по този начин в наредбата за професионалното развиване на учителите, учебните шефове и другите педалогически експерти, промени свързани с квалификацията и първичната подготовка. Подготвяме и ново предложение на в Закока за предучилищното и учебното обучение ”, заяви Цоков.

Той разясни, че са създали съществени промени в посока езикова поддръжка и езикова интеграция. Направихме една първа стъпка във връзка с това да се олекотят образователните стратегии в общообразователната подготовка във връзка с тяхната фактологическа трудност и компликация.


Това, което също е доста значимо да се означи, че направихме значими промени в Закона за професионалното обучение и образование, сподели той и добави, че съгласно него тези промени ще доведат до ново равнище на развиване на професионалното обучение.

Цоков сподели, че са приели и доста значима стратегическа визия за дуалното образование. По отношение на висшето обучение той разясни, че се работи по смяна на Закона на висшето обучение.

Той разяснява, че значим аспект е и основаването на обособен модул за повишение на резултатите от “Пиза ” в националните стратегии. Цоков разясни, че това ще даде опция на учениците ни да бъдат готови по-добре за идните “Пиза ” проби.

Министърът на образованието открои, че “Пиза ” тестванията не са толкоз значими какъв брой фактът, че методът на инспекция на компетентностите на учениците ще бъде ориентиран към определяне на уменията за живота, за на практика потребление на умения и подготвеност, а освен към възпроизвеждане на познания. “Към това ще бъде ориентирана и друга наша активност с разработване на визия за рамкови и умело насочени образователни стратегии ”, разгласи той. Според него това не може да се реализира за година или две, а ще са нужни най-малко 3-4 години.

Той сподели, че през 2024 година възнамеряват да има опция за образуване на интегрални образователни предмети. Цоков разясни, че съгласно него това ще даде добавена стойност към опциите за смяна към по-компетентно насочено обучение. “Ориентирането на нашето обучение към компетентности и уменията за живота ще даде добавена стойност и на личностното развиване на нашите възпитаници ”, сподели той и разясни, че българската просветителна система действа добре. “Образователна система действа добре по посока на преодоляване на познания и възпроизвеждане на тези познания от учениците, само че ние би трябвало още малко да я балансираме, да я калибрираме към компетентностите тъй че нашите възпитаници да бъдат още по-успешни ”, счита Цоков.

За страдание, войната по пътищата влезе в нашето министерство, за което откровено скърбя. Петък вечерта, при безразсъден случай, продължи министърът, почина една доста значима за нас колежка - Мариана Лозанова. Искам да изкажа още един път съболезнования на нейното семейство, близки и сътрудници, съобщи Цоков. В рамките на тези няколко месеца успяхме да разработим и от следващата година да влезе в деяние една национална стратегия за сигурност на придвижване. Мир на праха ѝ и нека да успеем да продължим нещата, за които тя интензивно работеше през последните години в дирекция “Организация и надзор ”, сподели просветният министър./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР