Трудно ИТН ще стане първа сила на изборите, макар че

...
Трудно ИТН ще стане първа сила на изборите, макар че
Коментари Харесай

Димитър Ганев пред Марица: Ще имаме редовен кабинет не по-...

Трудно Има Такъв Народ ще стане първа мощ на изборите, въпреки че всевъзможни форсмажорни условия могат да извърнат прогнозите

Виденов е притежател на някаква форма на честен капитал, само че надали ще прескочат 4-процентовата преграда



- Г-н Ганев, отрицателно ли ще се отрази отводът на Слави Трифонов да взе участие в партийна листа на " ИТН " на изборите на 11 юли?

- Възможно е отсъствието на господин Трифонов от листите да се отрази отрицателно, без да желая да пресилвам резултата от сходно деяние. Традиционно там, където водачът на групировката е лидер на листа в някой от многомандатните изборни региони, сме следили по-добър резултат на партията, в сравнение с представянето <210> в други региони.

На предходните избори господин Трифонов беше лидер във Варна и Стара Загора, където фактически резултатът на " ИТН " беше от най-високите, които групировката получи, по-висок от националния. Но не това ще преобърне вота на 11 юли, няма да направи автоматизирано господин Трифонов трети, няма да докара до електорално срутване на партията или някакви сходни мрачни сюжети.

- Могат ли ГЕРБ да запазят първата си позиция поради острите офанзиви, на които са подложени?

- Трябва да имаме поради, че напълно скоро, на 4 април, бяха извършени парламентарни избори, на които разликата сред ГЕРБ и " ИТН " беше сериозна. Най-вероятно ерозия в резултата на ГЕРБ ще има, само че те потеглят от относително висока точка - близо 840 000 гласа. Докато " ИТН " бяха с 565 000 гласа. Едва ли ерозията при ГЕРБ ще е колосална. Още предишното лято, поради митингите, публичната поддръжка за партията на Борисов спадна с няколко процентни пункта - видяхме го като данни в нашите изследвания, които публикувахме. След септември 2020 година обаче остана твърдото ядро на ГЕРБ, което излезе и на изборите. Дори да има ерозия в оставащия месец до изборите, тя ще стигне единствено ненапълно - примерно ГЕРБ да паднат до 750 000 гласа. Не знам обаче дали господин Трифонов и партията му имат капацитет да вдигнат поддръжката си толкоз доста - над 700-750 хиляди. Затова споделям, че разликата на изборите сред двете обединения е доста основна и няма да е по никакъв начин елементарно да си разменят местата. Това ще значи едните да паднат със 150 000, а другите да качат с толкоз.

Това ще е сложна задача за " ИТН ", защото държанието им след последните избори не беше еднопосочно одобрявано. След парламентарните избори хората желаеха да се сформира кабинет и привиждат в държанието на господин Трифонов някаква форма на бягство от отговорност. Това не разрешава на партията му да пораства с кой знае какъв брой съществени темпове.

Разбира се, приказваме за обстановката на 8 юни 2021 година Всякакви форсмажорни условия могат да преобърнат това. Всеки ден има някакви проверки, вадят се някакви скелети от дрешника, къде с доказателства, къде без. Това може да докара до смяна, в случай че се изкара нещо съществено. Но на 8 юни нещата стоят по този начин.

- Очаквате ли по-значимо ляво наличие в идващия парламент поради новата, по-широка коалиция?

- Новата лява коалиция беше оптималният и допустимо най-хубав ход на Корнелия Нинова в тази тежка обстановка, в която се намира Българска социалистическа партия. В някакъв смисъл водачът на Българска социалистическа партия ревизира част от политиката си и вместо описа за разцепление от последните години в този момент по-скоро чуваме роман на обединяване, било то даже и с Георги Кадиев и Румен Петков. Тяхната електорална тежест е оскъдна. Въпросът е, че през този роман за обединяване могат да се върнат част от гласоподавателите на Българска социалистическа партия, само че без това да прави някаква грандиозна разлика. В тоя смисъл мястото на социалистическата партия като трета политическа мощ е несъмнено, заради упованието за прочут растеж на " ИТН " и много огромната отдалеченост от четвъртия - Движение за права и свободи.

Дори да има динамичност в публичната поддръжка за лявото обединяване, съм песимистичен, че ще има качествена разлика. Т.е. третото място на Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия сякаш е несъмнено на този стадий, отново със стойности, близки до половин милион гласоподаватели.

- Ще забележим ли Жан Виденов още веднъж народен представител?

- Електоралният капацитет, с който разполага Виденов, цепи много гласове от Българска социалистическа партия. Става въпрос за гласоподаватели, които гравитират към това ляво пространство, без наложително в последните години да не са дали своят вот за Българска социалистическа партия. Част от тях може да са отишли през годините в " Атака ", във " Възраждане ". Г-н Виденов е притежател на някаква форма на честен капитал - това е главното му преимущество в границите на тази акция. Около него има роман, че е влезнал безпаричен и безпаричен е излязъл от политиката, и то в ужасно време, каквото бяха 90 години. При големия недостиг на правдивост в обществото ни това сигурно не е дребен политически капитал.

Въпреки всичко, съм много песимистичен за вероятността групировката да успее да прескочи 4%-вата преграда.

- Печеливш ход ли започнаха Българските патриоти с отхвърли водачите на Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Воля " да не са включени в листи ?

- Патриотите незабавно се нуждаеха от роман към обединяването си. Намериха описа „ Лидерите крачка назад”. В прочут смисъл това е добър роман - по този начин демонстрират, че не напират към Народното събрание непременно. В противоположен случай обединяването на трите партии не би изглеждало по никакъв начин лицеприятно - явихме се поотделно на избори, не успяхме. Сега дайте да се обединим, с цел да влезем! Това щеше да бъде едва обръщение, което незабавно щеше да бъде разчетено като интересчийско. Освен това, сред водачите на новата патриотична коалиция са прехвърчали искри през годините, изключително сред Красимир Каракачанов и Веселин Марешки. Те заобиколиха неприятния миг това да им се припомня, оттегляйки се от листите.

Трудно ми е да преценява дали ще им стигнат силите да влязат в Народното събрание. Най-вероятно ще зависи от представянето им в акцията. Сигурно е, че аритметичният общ брой не е решение на уравнението. Ако сметнем, че на 4 април Вътрешна македонска революционна организация имаха 116 000 гласа, обединението " Воля " и НФСБ имаше 75 хиляди гласа, това не значи, че ще имат дружно 190 000 гласа. Не математическият общ брой, други неща вземат решение в политиката.

- Сметки без кръчмар ли са заявките на Мая Манолова, че " Изправи се! Мутри, вън! " ще е четвърта мощ на изборите с подсилен брой депутати?

- Това са стремежи, които не наподобяват действителни все още. Те са на шесто място, до момента в който четвъртият и петият са Движение за права и свободи и " Демократична България " надлежно с 335 000 и 302 000 гласа, а групировката на Манолова завоюва двойно по-малко на 4 април. Не съм податлив да приема, че може да осъществя двоен скок в гласовете на 11 юли. Но преди избори и след лов най-вече се лъже.

- Само екзотика в листите ли ще останат лица като Маринела и Ветко Арабаджиеви?

- Те са част от маргинални обединения. Нямат късмет да влязат, евентуално го вършат поради правосъдните си каузи - да получат краткотраен имунитет като претенденти за депутат.

- При сегашните условия неминуем ли наподобява втори мандат на президента Радев?

- Твърде рано е за прогнози. Не знаем кои партии ще издигат кандидатури, кои партии ще поддържат Радев с изключение на Българска социалистическа партия. Не знаем и кой ще е претендентът на ГЕРБ. Президентските избори ще се повлияят и от резултата на парламентарните.

- Основателни ли са упованията, че идващият парламент ще е по-дълъг и ще успее да образува кабинет?

- Споделям изцяло сходни упования. Смятам, че откакто се сформира идващото Народно заседание, ще се образува постоянно държавно управление. И след изборите на 4 април публичното мнение беше в посока на това да се направи някакъв кабинет. Голям е рискът да бъде оттеглена поддръжката на едни нови парламентарни избори за партиите, които не поемат отговорност. Втори път им даваш властта и те не вършат кабинет! Вероятно към ядрото на така наречен протестни партии - " ИТН ", " Демократична България " и групировката на Манолова, ще се опита да сформира някакъв постоянен кабинет. Той няма да наподобява по доста по-различно като форма от служебния. Не изключвам и част от министрите да си останат на постовете.

Ще се направи кабинет, тъй като Има Такъв Народ няма друга опция - в противоположен случай може да се стигне до отдръпване на поддръжката за партията. Тогава може Борисов и ГЕРБ да завоюват от сходен сюжета, какъвто Има Такъв Народ и останалите партии на митинга не желаят да се случва.

Визитка

Димитър Ганев е политически коментатор, лекар по политология. През 2011-2012 година координира план на Оксфордския университет за проучване на медийната среда в България и страни от някогашния Източен блок. Между 2011 година и 2016 година е политолог в социологическата организация „ Галъп интернешънъл “. Съосновател на проучвателен център „ Тренд “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР