Трудно е от днешна гладна точка да се каже коя

...
Трудно е от днешна гладна точка да се каже коя
Коментари Харесай

Евелина Славкова: Не виждаме сериозна кампания, не виждам и ясен победител

Трудно е от днешна гладна точка да се каже коя ще е първата политическа мощ. Това изясни пред   Евелина Славкова, социолог от „ Тренд “, която разяснява проучване на организацията. Според данните пет обединения ще влязат в бъдещия парламент на идните избори.

Допитването е поръчано и финасирано от вестник „ 24 часа “. Реализирано е в интервала сред 6 и 13 март 2023 година С съвсем подравнен резултат са обединенията „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (26.5%) и ГЕРБ-СДС (25.6%). 

" Практически има паритет сред първите две политически сили, тъй като разлика е статистически незначима. Отговорът на въпроса кой ще е победител ще е сложен и в самия избирателен ден. Резултатите от екзит половете може да не дадат безапелационен отговор. Вероятно ще би трябвало да изчакаме 3-ти април ".

От днешна позиция не виждаме сериозна акция, която може да наклони везните в една или в друга посока, изясни още социологът. 

" Политическото време, когато има акция, се мери по друг метод. Може да се случи нещо във вътрешнополитически или във външнополитически проект, което да наклони в една или друга посока резултатите. Това е моментна фотография на публичните настройки. На 31 март Тренд ще разгласява последното си предизборно изследване ".

Третата позиция все още е за Движение за права и свободи – с 13.6 % поддръжка от деклариралите, че ще гласоподават. Следва „ Възраждане “ с 12.9 на 100.

„ Има конспирация и в тази борба. Проучванията, които вършим ние и другите организации, обаче са на територията на България. От чужбина също се чакат 140-150 хиляди гласа. В Турция гласоподават значителен брой за Движение за права и свободи. „ Възраждане “ също получават гласове от чужбина “, изясни Славкова в предаването " 12+3 ".

„ Българска социалистическа партия за България “ взима 7.5 %, в случай че изборите бяха в този момент.

„ Българска социалистическа партия в последните години понижава електоралната си тежест. Връщането на хартиената бюлетина ще даде някакъв бонус на партията. Част от по-възрастните хора, дистанцирани от изборния развой поради машините, ще се върнат.  Този бонус обаче може да бъде изяден от страна на „ Левицата! “, която е конкурентна в лявото поле. Тя не се пробва да скъса приликата си с Българска социалистическа партия и не се дистанцира прекомерно доста. Това не остава неусетно от електората на алените. Българска социалистическа партия имат съществени проблеми и това оказва въздействие на електоралните данни ".

3.6% дават хората на партия „ Български напредък “.„ ИТН “ разполагат с 3.1% от гласовете на гладуващите.

„ Кампанията за дребните политически обединения не е без значение. Важно е дали ще я форсират през последните седмици “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР