Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха, аз

...
Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха, аз
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Финансирането на здравеопазването е сбъркано

Трудно е да се каже дали по-строгите ограничения закъсняха, аз съм последовател на по-строгите ограничения, тъй като е потвърдено, че с тях пандемията може да се ограничи, само че би трябвало да се мисли и за стопанската система. Това съобщи пред bTV изпълнителният шеф на УМБАЛ " Св. Екатерина " проф. Генчо Начев.

Според него сега е реализиран баланс, само че би трябвало да се усили контролът върху рестриктивните мерки.

" Ако гледаме математическите модели, на края на третата седмица би трябвало да има резултат от ограниченията ", сподели проф. Начев и добави, че в неговата болница има 30 кревати и за момента няма дефицит на личен състав.

По думите му възнаграждението от 3000 лева на месец за санитар е високо, по отношение на това, което получават лекарите и медицинските сестри. Според него не би трябвало да се чакат здравни рецесии, с цел да се подвигат заплатите на медиците.

Проф. Начев уточни, че в ръководеното от него лечебно заведение има инфектирани медици, само че всички са се излекували.

" Финансирането на опазването на здравето е сбъркано - и във връзка с това какво заплаща НЗОК, и във връзка с това за какво го заплаща, за регистрирана активност, която не се знае дали е осъществена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се повишават парите, които се наливат в опазването на здравето, само че те изтичат като вода в пясък ", разяснява проф. Начев.

Според него парите за идната година, предопределени за битка с пандемията, няма да " изтекат ", тъй като са написани прецизно разпоредбите, по които ще се отпускат. Той посочи, че хората със сърдечни проблеми са едни от рисковите, тъй като COVID-19 провокира тромбообразуване в дребните кръвоносни съдове на сърцето.

Проф. Начев добави, че косвено вирусът вреди също на сърцето.

" На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, с цел да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Препоръчвам на всички със сърдечносъдови болести, които нямат OVID-19, само че имат недоволства или утежняване на сатурацията, незабавно да се съветват с доктор ", уточни кардиологът.

Той сподели още, че поради пандемията всеобщо пациентите отсрочват профилактичните си прегледи, а това води до утежняване на положението им.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР