trud.bgМВР забави с няколко дни, но все пак обяви вчера

...
trud.bgМВР забави с няколко дни, но все пак обяви вчера
Коментари Харесай

Новите документи глътват 238 млн. лева

trud.bg

Министерство на вътрешните работи забави с няколко дни, само че въпреки всичко разгласи през вчерашния ден социална поръчка за нова централизирана система за документи за идентичност. Търгът трябваше да бъде пуснат в средата на предходната седмица и се очакваше да бъде за към 370 млн. лева Забавянето се е оказало благотворно – дадената планирана цена на поръчката е доста по-ниска – 238 220 873 лева

Сумата е почти същата като през 2008 година, когато за настоящата сега система Министерство на вътрешните работи заплати към 220 млн. лева, пише в. Труд.

Новите по-добре предпазени документи от „ Поколение 2019 година ” ще се печатат централизирано в една постройка в София, а не на 28 места по области. 

В оповестената цена влиза и градежът на напълно нова постройка на терен на Академията на Министерство на вътрешните работи с излаз към бул. “Ал. Малинов ” в квартал “Младост ”. Идеята била бъдещият Дворец на паспорта да коства към 1,5 % от цялата поръчка. При по този начин снижената сума постройката излиза малко над 3,5 млн. лева и това звучи неуместно, в случай, че при предходното оповестяване на същия търг през 2016 година (общата му сума тогава бе за над 460 млн. лева и по тази причина бе спрян – б.р.) се говореше за към 90 млн. лева за постройката Дворец на паспорта.

Освен парите, проблем е и времето, защото през 2019 година изтичат персоналните карти на 500 00 души, а през 2020 година – на още 1,7 млн. души. Министерство на вътрешните работи към този момент разгласи търг за още 84 млн. лева за поддръжка на сегашната система. 

Възможно е част от тези 2,3 млн души да изискат да си извадят персонална карта с чип, и по този начин да им се наложи два пъти да заплащат за един и същи документ.

Идеен план за новите персонални карти с чип
 





1. Многослоен полимерен материал.
2. Защитен декор, формиран от мрежи с друга дебелина на линията, микротекстове и други
3. Прозрачен дифракционно оптически вариращелемент (ДОВЕ).
4. Частично метализиран ДОВЕ, позволяващперсонализиране на данни.
5. Наименование на документа.
6. Знак за електронен документ.
7. Персонализирани данни.
8. Лазерно гравирана фотография с изрязан декор и повишен размер.
9. Повторения на главната фотография с лазерна перфорация.
10. Нанасяне на главната фотография с технология, друга от другите две снимки
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР