Тропическата буря Хилари наводнява обикновено сухата южна Калифорния

...
Проливен дъжд наводни части от Южна Калифорния, като синоптиците предупреждават
Коментари Харесай

Проливен дъжд наводни части от Южна Калифорния, като синоптиците предупреждават за „потенциално историческо количество дъжд“ и тежки наводнения в обикновено сухата част на Съединените щати, като тропически Бурята Хилари пристигна от Мексико.

Един човек загина в Мексико на фона на съобщения за внезапни наводнения в полуостров Долна Калифорния, където някои пътища бяха отнесени, а изображения в социалните медии показаха порои от вода, бликащи по градските улици, които бяха превърнати в реки.

В неделя следобед в южна Калифорния Хилари е издържала на максимални ветрове от 95 километра в час (60 мили в час). Бурята, изключително рядко събитие за Южна Калифорния, се движеше със скорост 37 км/ч (23 мили/ч).

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение за голяма част от Южна Калифорния, с предупреждения за внезапни наводнения в сила в регион, който е по-свикнал със суша.

В изявление на Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън каза, че федералното правителство е разположило спешни екипи и ресурси преди бурята и неговата администрация „е готова да предостави допълнителна помощ, както е поискано“. Призовавам хората да приемат сериозно тази буря и да се вслушат в държавните и местните служители.

В Палм Спрингс, на около 160 км (100 мили) източно от Лос Анджелис, синоптиците казаха, че градът може да получи между шест и 10 инча (15-25 см) дъжд от бурята. Градът обикновено получава около 4,6 инча (12 см) дъжд за цяла година.

Нюзъм, по време на обиколка на Южна Калифорния, каза, че Палм Спрингс е бил сух, когато той е тръгнал в неделя, но час по-късно е получил „най-значителния валеж за период от 60 минути в историята на Палм Спрингс“. Скоро улиците бяха наводнени.

„Ето колко бързо се движи тази система. Не приемайте нищо за даденост“, каза Нюсъм на брифинг в Лос Анджелис, след като информира Байдън за ситуацията.

Поройните води препускаха през бетонните брегове на река Лос Анджелис, която обикновено почти не съдържа струйка. Стотици полети в Сан Диего, Лас Вегас и Лос Анджелис бяха отменени, професионалните спортни мачове бяха пренасрочени и много училища отмениха часовете в понеделник.

По време на цялата подготовка за бурята, земетресение с магнитуд 5,1 разтърси град Охай, на около 129 км (80 мили) северозападно от Лос Ънгълс. Няма незабавни съобщения за наранявания.

Хилари достигна сушата в неделя в северната част на мексиканския полуостров Баха Калифорния, където близо 1900 души бяха евакуирани в приюти, според армията на страната.

Бурята беше особено опасна в райони с ниски доходи, където жилищата често са лошо построени.

„Винаги сме били наясно, че това е рискова зона. Много вода тече (наблизо), но какво ще правим? Това е единственото място, където трябва да живеем“, каза Йоланда Контрерас, живееща в застрашена от наводнения зона на Росарито, южно от границата между САЩ и Мексико.

Около крайбрежния град Мулеге, в източната част на полуостров Долна Калифорния, един човек загина, след като семейството му беше пометено, докато пресичаше поток в събота. Телефонните линии и електричеството бяха прекъснати в няколко от околните села, след като стълбовете на лампите паднаха, каза мексиканската армия.

Първоначално Хилари беше определена за категория 4 – втората най-мощна по петстепенната скала на урагана Сафир-Симпсън – но отслабна, когато се насочи към гъсто населения мексикански граничен град Тихуана.

Нанси Уорд, директор на службата за спешни случаи на губернатора на Калифорния, каза, че Хилари може да бъде една от най-лошите бури, ударяли щата от повече от десетилетие.

„Не правете грешка“, каза тя на пресконференция в събота. „Това е много, много опасна и значима буря.“

Урагани удрят Мексико всяка година както по тихоокеанското, така и по атлантическото крайбрежие. Въпреки че понякога бурите засягат Калифорния, рядко се случва да ударят щата с голяма интензивност.

Учените предупредиха, че бурите стават все по-мощни, тъй като изменението на климата прави света по-топъл.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР