„Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината

...
„Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината
Коментари Харесай

Кирилов: Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първа доза „АстраЗенека“

„ Тромбообразуването се следи след слагане на първата доза от имунизацията на „ АстраЗенека “. Вече има над 1 млн. имунизирани с втора доза, при които не се следи такава реакция “, сподели шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов в предаването „ Тази заран “.

От ИАЛ оповестиха, че имунизацията с „ АстраЗенека “ у нас ще продължи по рекомендациите на Европейската организация по медикаментите – с нараснало внимание при възрастова група под 60 години при дамите.

„ При нас няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на наличните данни беше взето решението да се съобразим с рекомендацията на ЕМА и да имунизацията да се ползва с нараснало внимание “, изясни Кирилов.

Той посочи, че с изключение на рекомендации към медицинските експерти, всеки пациент би трябвало да уведоми медиците дали има в предишното случаи на тромбози, с цел да се минимализира рискът.

Д-р Мария Попова от ИАЛ разяснява също, че рекомендацията от ЕМА е направена след съвещание на огромен експертен комитет с 25 души.

„ Ние считаме, че това, което от ЕМА оферират, е рационално. От ЕМА предоставиха всички данни и категорично дадоха опция на националните здравни органи да вземат лични решения, които са в границите на техните преопоръки “, посочи Попова.

Кирилов дефинира ограниченията като по-скоро превантивни, а не прецизно регулаторни. „ Възрастта 60 години е въведена заради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се ползва по-често, заради това се чака да има и по-висока периодичност на нежелани реакции “, добави той.

До момента към ИАЛ са подадени общо 1500 сигнала за нежелани лекарствени реакции към всички позволени ваксини, като към „ АстраЗенека “ са 1000.

„ След втора доза, обаче, няма нито един сигнал. Преди две седмици у нас се имунизираха към 150 българи с втората доза на „ АстраЗенека “, сподели Попова.

По думите й и в късата характерност на препарата нежеланите лекарствени реакции са посочени за след първата игла.

Относно пониженият интерес към имунизацията на „ АстраЗенека “ Кирилов разяснява, че съгласно него в идващите седмици ще има развиване в противоположната посока.

На въпрос от фен за какво страната ни договаря за закупуване на имунизацията „ Спутник В “, Кирилов изясни, че има два аспекта – регулаторен и политически.

„ За да се ползва една ваксина в Европейски Съюз, тя би трябвало да е позволена за приложимост от ЕМА. Преговорите за закупуване са друго нещо от разрешението за приложимост “, изясни той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР