Трите процента дефицит са недостижими за българската икономика. Премиите, които

...
Трите процента дефицит са недостижими за българската икономика. Премиите, които
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Българските граждани ще се окажат на улицата, без да знаят как да си платят тока

Трите % недостиг са недостижими за българската стопанска система. Премиите, които трябваше да получат производителите на възобновими енергийни източници от Фонда за електроенергийна сигурност, бяха изплатени на 25%. Това приказва какво е отношението на страната към вложителите. В България взимаме решения, които са належащи, само че са недомислени. Все още не е обяснен механизмът, по който ще бъдат раздавани, какви ще са критериите, кой ще бъде законен от потребителите да получи понижение. Ще намерим 1 милиарда лева и ще го вкараме във Фонда, само че какво вършим след това. Това попита енергийният специалист Таско Ерменков в студиото на  " Денят ON AIR ".

По думите му, когато либерализацията на пазара за бизнеса е станала факт, е липсвала подготвителна акция и е настъпил безпорядък - дребните и междинни предприятия съвсем банкрутираха.

" Става въпрос за десетки хиляди консуматори. Българските жители ще се окажат на улицата, без да знаят по какъв начин ще си платят електрическата енергия ", добави Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали е ясно по какъв начин ще строим 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", енергийният специалист отговори, че Народното събрание е почнал да се занимава с неща, които не са негова работа - те са въпрос на Търговския закон.

" Уестингхаус " е канадска компания, ще строят корейци. Ще строим реактор, за който няма площадка. Имаме лицензирана площадка за един реактор ", уточни Ерменков.

Според него реакторите няма да костват 14 милиарда лева, а 60 милиарда лева. По думите му към момента остава неразбираемо какво ще вършим с обработеното атомно гориво и къде ще го складираме.

" Изправени сме пред риска да останем без базови мощности. Няма енергийна сигурност - няма национална сигурност ", акцентира Ерменков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР