Трите поредни дни са посветени са на вълка и се

...
Трите поредни дни са посветени са на вълка и се
Коментари Харесай

3 Февруари-Свети праведни Симеон Богоприимец

Трите следващи дни са отдадени са на вълка и се съблюдават редица ритуални обреди: не се плете, не се преде, не се тъче, не се пере.

Кратка история за животът на Симеон Богоприимец.

Според сведенията Светецът е живял по време на ръководството на цар Птолемей II, наред с други преводачи, е бил поканен, да превежда текстове от Библията от иврит на гръцки език.

Делото, осъществено от Симеон и още 70 други преводачи е голямо, тъй като точно от този превод Светото писание е преведено и на славянски, сръбски и български език.

В процеса на превода Симеон Богоприимец се натъкнал на фраза, която му се сторила неправилна, а точно: че Дева ще зачене непорочно и ще роди наследник. Но неотложно получил знак от Бога:

Ангел се появил пред него и му пророкувал, че няма да почине, до момента в който не види със личните си очи Спасителя, който ще пристигна на земята.

Един ден, пристигайки в храма в Йерусалим, той срещнал Дева Мария и Йосиф, които съгласно преданието донесли бебето Исус Христос в храма, навръх четиридесетия ден след раждането.

Старейшината поел бебето в ръце и осъзнал, че държи тъкмо това бебе, за чието раждане пророците са казвали доста преди този момент. Симеон изрекъл думите, че в този момент може да напусне този свят, тъй като даденото му знамение се е сбъднало и той видял с очите си този, който пристигна да избави човечеството от грехопадение.

Така Симеон Богоприимец напуснал тленното си тяло на 360-годишна възраст.

Както към този момент се загатна, Свети Симеон живял цели 360 години! Няма точни сведения за мястото на погребението му. В Йерусалим се сочи гробна яма в една от пътеките на гръцката черква като допустимо място за заравяне на светеца.

Според други източници Светецът е бил погубен при побоя на бебета, когато царската защита била разпитвана, пробвайки се да схванат къде е бебето Исус.

Според апокрифните митове, след възкресението на Христос, Симеон, сходно на други праведници, възкръснал във безконечен живот.

През 6-ти век мощите му са пренесени в Константинопол в Халкопратския храм, намиращ се при Медните врати на столицата на Византия. За почитането на гроба му през 1200 година оповестява св. Антоний Новгородски, направил поклонение в Светите земи.

Понастоящем в немският град Аахен дясната ръка на Светеца се пази в специфичен ковчег. Самите мощи се „ появяват “ през 1243 година в хърватския град Задар, където се намират в специфичен саркофаг в църквата „ Св. Симеон “.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР