Трите основни държавни бюджета - на централната власт, на общественото

...
Трите основни държавни бюджета - на централната власт, на общественото
Коментари Харесай

Работодатели и синдикати не постигнаха единна позиция за Бюджет 2020

Трите съществени държавни бюджета - на централната власт, на публичното обезпечаване и на здравната каса, бяха разисквани на съвета за тристранно съдействие. Работодатели и синдикати не реализираха единна позиция.

Синдикатите и работодателите поддържаха разнообразни елементи на бюджетите и отхвърлиха други. Едно е ясно, новият бюджет е уравновесен със замразени обществени заплащания. От бизнеса желаеха повече буфери предвид на упования стопански застой в международен мащаб, желаеха и стипендии за специалностите, в които ще има дефицит на работна ръка. Синдикатите от своя страна считат нарастването на приходите за незадоволително и упорстват за данъчна промяна.

Финансовият министър отхвърли концепцията за смяна на данъчната политика. Определението, което той самият даде на бюджета е - бюджет без изненади. Но в действителност какво планува бюджета.

Увеличение на заплатите в бюджетния бранш с 10%, на учителите и останалия педагогичен личен състав с 17 на 100, минималната работна заплата ще стане 610 лв. от първия януари. Целта е и междинната заплата да доближи до 1400 лв..

Догодина за обучение са планувани над 610 млн. лв. повече, като половината от тях са предопределени за нарастването на заплатите на учителите, които до две години би трябвало да се удвоят спрямо 2017 година

За защита са планувани над 1 милиарда и 900 млн. лв. като България от ден на ден се приближава до изискваният на НАТО за защита да отидат 2% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Почти половин милиард лв. в допълнение са отделени за опазване на здравето следващата година. Над половината ще отидат към бюджета на здравната каса, 10 млн. за незабавна помощ и 30 млн. за нова детска болница.

Приходите и разноските в бюджета са изравнени, с цел да бъде той уравновесен. през него тази година ще бъдат преразпределени близо 37% от Брутният вътрешен продукт на страната.
Владислав Горанов, министър на финансите: Естествено, идеален бюджет, който да е безкритичен, не съществува. Този, който предлагам за 2020 година, обезпечава задоволително запас за осъществяване на главните функционалности на страната, а от моите сътрудници министри и от всички държавни органи зависи до каква степен тези функционалности ще бъдат изпълнявани.Васил Велев, ръководител на АИКБ: Има растеж в разноските за просвета, което е доста значимо и растеж важен за разноските за просвета, т.е. към този приоритет значим обучение са добавени въпреки и по-плахо приоритет просвета и приоритет просвета, тези и ред други преимущества на бюджета, дават съображение на работодателите и в частност на АИКБ да го поддържа.Ваня Григоров, КТ Подкрепа: Според нас данъчната политика е главния недостатък на държавния бюджет, несъмнено държавното управление има право да дефинира метода, по който ще работи, само че даже и през този бюджет се вижда, че се натоварват повече физическите лица, работещите, а и обществено слабите.
Финансовият министър Владислав Горанов беше безапелационен, че до края на април е е изцяло реален период за приемането ни във валутния механизъм и в банковия съюз. Законодателно България съвсем е изпълнила условията, чака се две от банките, за които беше пожелан по-голям буфер, да изпълнят проекта си за това, както и да получим поддръжка от Европейска комисия и ЕЦБ.
 Какво желаят синдикатите и работодателите от Бюджет 2020? Какво желаят синдикатите и работодателите от Бюджет 2020?
Според националната статистика бизнесклиматът се утежнява. Най-голям е спадът в строителството и търговията на дребно. Причината е в несигурната иконом...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР