Трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония обявиха, че експулсират

...
Трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония обявиха, че експулсират
Коментари Харесай

И Литва, Латвия и Естония изгониха руски дипломати


Трите балтийски републики Литва , Латвия и Естония оповестиха, че експулсират чиновници на съветските посолства в символ на взаимност с Чехия , заяви РИА Новости, съобщи БНР.

Литва гони двама съветски дипломати от страната, Латвия и Естония по един.

Незабавно последва отговор от съветска страна, като говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова разгласи, че Москва ще отговори на трите страни за експулсирането на съветски дипломати.

Същевременно Полша осъди днешното решение на Русия да изгони петима от дипломатите ѝ, като го назова нападателен акт, целящ напрежение със прилежащите страни, съобщи Ройтерс.

„ Решението на съветската страна е още един образец за нападателна политика и умишлен жест, целящ да нагнети връзките с нейните съседи и цялата интернационална общественост “, се показва в изказване, поместено в уеб страницата на полското външно министерство.

В известието се показва, че Полша си резервира правото на „ съответен отговор “.

По-рано през днешния ден Москва даде период до 15 май на 5-има полски депутати да изоставен страната. В изказването си съветското външно министерство назовава решението на Полша от 15 април да експулсира 3-ма съветски дипломати „ неуместно “ и „ доказателство, че Варшава умишлено следва курс към намаление и заличаване на двустранните ни връзки “.

Миналата седмица Чехия упрекна Русия в присъединяване в детонация в склад за муниции във Върбетица през 2014 година, при която починаха двама души. И разгласи, че експулсира 18 съветски дипломати , за които допуска, че са чиновници на разследващи служби.

Русия отговори с експулсиране на 20 чиновници на чешкото посолство в Москва.

Заради голословния и диспропорционален отговор Прага прикани съдружниците в НАТО и Европейски Съюз да гонят съветски дипломати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР