Тристранното споразумение за обезвреждане на мини в Черно море, подписано

...
Тристранното споразумение за обезвреждане на мини в Черно море, подписано
Коментари Харесай

АФП: Турция не е ратифицирала Споразумението за разминиране на Черно море

Тристранното съглашение за неутрализиране на мини в Черно море, подписано през януари от България, Румъния и Турция, към момента не е влезнало в действие, защото не е утвърдено от Анкара, съобщи Агенция Франс Прес.


Забавянето е обвързвано с парламентарната почивка, която беше оповестена поради общинските избори на 31 март, заяви за Агенция Франс Прес източник от турското министерство на защитата. Парламентарен източник удостовери информацията.

За да влязат в действие, интернационалните съглашения подлежат на гласоподаване от турския парламент, като се изключи някои категории механически или стопански съглашения, които могат да бъдат утвърдени непосредствено от президента.

Споразумението за Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), подписано на 11 януари в Истанбул, до момента не е било нито директно утвърдено от президента Реджеп Тайип Ердоган, нито импортирано в Народното събрание за ратификация.

Турските публични лица към момента не са дали прогноза за съответна дата.

Инициативата, в която съществена роля имат турските военноморски сили, би трябвало да подсигури украинския експорт на зърно по румънското и българското крайбрежие - различен маршрут за мореплаване, основан след края на денонсирания от Русия зърнен кулоар през лятото на 2023 година, както и да подсигурява сигурността в морските зони на трите страни.

БГНЕС напомня, че на 15 април българският длъжностен министър на защитата Атанас Запрянов съобщи, че турският парламент е утвърдил тристранното съглашение, за което е получил увещание от посланика на Турция у нас.

„ Имаме зелена светлина да изпълним на процедура осъществяването на съглашението. Досега извършвахме предварителна съгласуваност. Вече стартира военното обмисляне “, сподели тогава Запрянов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР