Тристранна среща на върха между Гърция, Кипър и Египет се

...
Тристранна среща на върха между Гърция, Кипър и Египет се
Коментари Харесай

Лидерите на Гърция, Кипър и Египет обсъдиха общи енергийни проекти

Тристранна среща на върха сред Гърция, Кипър и Египет се организира в Атина. Основна тематика на диалозите бяха взаимни енергийни планове, както и развиването на връзките сред Европейски Съюз и Египет.

Гърция, Кипър и Египет стартират създаване на подводен кабел за транспорт на сила от възобновими източници, което е първата сходна конструкция в Средиземноморието.

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис акцентира, че този източен средиземноморски енергиен кулоар дава сигурност на енергийните доставки в района и към страните от Европейския съюз.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси обърна особено внимание, че съдействието с Атина обгръща освен енергетика, само че и разбор на политическата конюнктура, като общо е мнението на трите страни, че рецесията в Сирия би трябвало да се реши единствено по пътя на дипломацията.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис още веднъж насочи обвинявания против Турция за ескалиращо напрежение и неуважение на интернационалното право.

В обща декларация на водачите на трите страни се акцентира решението им да работят върху планове от общ интерес, както и в цялостно съдействие за опазване на мира и ценене на интернационалното право в района.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР