Тристайните апартаменти заемат 30% от продажбитеСделките в София с апартаменти

...
Тристайните апартаменти заемат 30% от продажбитеСделките в София с апартаменти
Коментари Харесай

Жилищата с две спални са хит в София

Тристайните жилища заемат 30% от продажбите


Сделките в София с жилища с две спални и хол нарастват и към този момент доближават каузи на покупките на двустайни жилища, демонстрират данните на организация Имотека. Тристайните жилища стават все по-атрактивни за клиентите, които търсят своя първи дом и се нуждаят от по-голям парцел с вероятност за развиване на фамилията. Така жилищата с две спални се трансформират в първи избор за апартамент на близо 30% от клиентите на организацията.

 1617_1_206301 „ Растящите и постоянни приходи, които младите купувачи в София имат през днешния ден, ги подтикват към стратегически нов избор – на по-голямо жилище, което ще дава отговор на техните потребности и след 5 и 10 години. Наясно са, че скоро фамилията им може да се усили и по тази причина желаят да подсигурят удобството си още от в този момент, без да се постанова да се придвижват след избран интервал от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат въздействие върху нежеланието на купувачите да влизат в къс цикъл на сделки, когато не става въпрос за капиталова договорка, а за парцел за живеене “, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека.

Най-търсени от този вид купувачи са жилищата в новите квартали на столицата към Южната дъга – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент, е към 140 хиляди евро. В кварталите Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с две спални доближават цени до равнища от 300–350 хиляди евро. В Младост, който е обичаен избор за младите двойки, междинната цена на парцел с две спални е към 150 хиляди евро. В относително спокойния квартал Гео Милев цените варират сред 110 хиляди и 250 хиляди евро.

Според специалистите на компанията, към момента въздействие на пазара имат двойните покупко-продажби, при които притежателите продават сегашния си апартамент и със средствата от него купуват различен, най-често по-скъп. Причините са две – увеличение на квадратурата или повишение на качеството на живот. И в двата случая, това са фамилии с деца (80% от всички купувачи), показват от Имотека.

Компанията регистрира наклонността за продажба на изцяло обзаведени жилища. „ Особено при тристайните жилища се допуска, че клиентите са отделили по-голяма сума за покупка и упованията им за парцела се покачват “, споделя Люба Атанасова.

Почти всички жилища с повече от една спалня се купуват за фамилно жилище, а не за инвестиция, показват още от компанията. Експертите чакат ползата към тристайните жилища да се задържи най-малко до края на годината.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР