Тринадесет пречиствателни станции за отпадни води ще бъдат изградени и

...
Тринадесет пречиствателни станции за отпадни води ще бъдат изградени и
Коментари Харесай

13 пречиствателни станции ще се изградят по Плана за възстановяване и устойчивост

Тринадесет пречиствателни станции за отпадни води ще бъдат построени и рехабилитирани в дребни и междинни обитаеми места в страната. Те ще бъдат финансирани с над 471.6 млн. лева от Плана за възобновяване и резистентност, като сумата включва и националното самоучастие, заяви Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Станциите, които ще пречистват нечисти води, се планува да бъдат построени и рехабилириани в Девня, Генерал Тошево, Павел баня, Дулово, Ахтопол, Крумовград, Девин, Гълъбово, Стралджа, Долни чифлик, Съединение, Котел и Рогош – Скутаре. Те попадат в агломерациите на съответните административни области. Заради броя на популацията в тях - сред 5000 и 10 000 души, обитаемоте места нямат опция да аплайват за финансиране на пречиствателни станции по оперативните стратегии. В същото време нужните вложения надвишават опциите на локалните ВиК оператори и общинските управляващи.

Още 11 пречиствателни станции за отпадъчни води в страната се построяват или реконструират сега със средства от оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020 година По програмата за предходния програмен интервал финансирането е в размер на малко над 2 милиарда лева

Бенефициенти са ВиК сдруженията, оператори на консолидирани територии. Модернизират се пречиствателните станции за отпадни води в бургаския кв. " Меден рудник " и в Бургас, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, Перник, Враца, Козлодуй, Обзор и Смолян. Нова станция се построява в Карнобат.

Предстои да бъдат конкретизирани и обектите, които ще се финансират по програмата за околна среда в интервала 2021 - 2027 година По нея общият запас е 1.5 милиарда лева и още веднъж бенефициенти ще са ВиК сдруженията, оператори на консолидирани територии.

Очаква се ВиК сдруженията да бъдат ясни след приемането на окончателните отчети за новите 6 районни прединвестиционни изследвания (РПИП) за Асоциациите на ВиК за областите Хасково, Плевен, София област, Габрово, Велико Търново и Търговище. Те се създават по възлагане от Министерството на районното развиване и благоустройството и са финансирани по ОПОС 2014-2020.

Изграждането на пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води е приоритет за Министерството на районното развиване и благоустройството.

Освен средствата от проекта за възобновяване и резистентност, за възстановяване на водоснабдяването, отвеждането и пречистването на нечисти води в обитаемоте места, се чака в районното ведомство да проработи и фонд за финансиране на общини с планове за възстановяване на ВиК инфраструктурата. Очакваният бюджет е 250 млн. лева

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР