Цената на рибата това лято, за която - поне в

...
</TD
>Цената на рибата това лято, за която - поне в
Коментари Харесай

И много риба по морето е проблем

Цената на рибата това лято, за която - най-малко в заведенията - преференциални цени едва ли ще има. 

С взор към Северното Черноморие, ще научим повече за риболовците там. Оказва се, че техния труд надалеч не е единствено романтика, море, изгреви и залези.

За доста хора може би наподобява, че да си риболовец е сантиментална специалност, която въплъщава спокойствието и свободата. Истината обаче е, че риболовците са изправени пред голям брой провокации, които надалеч надвишават сантименталния стандарт. И макар, че в морето рибата е в обилие, нелоялната конкуренция и неналичието на лодкостоянки се оказват съществени провокации. 

Всяка заран преди зазоряване Стефан и сътрудниците му потеглят с лодките си с вяра за добър улов. Той разкзва, че става в 4.00 часа, а по-късно приготвя въдици, принадлежности и мотора. " Риба има, удовлетворени сме. Започна сезона на сафрида, подрани рибата тая година ", споделя Стефан Донев. 

Но с многото риба има и доста проблеми. 

" От година на година става все по-трудно. Отвсякъде все някой гледа да ни основава някакви проблеми. В последно време с лодкостоянките има проблем ", прибавя рибарят Пламен Кирилов, съобщи NOVA.  

Донев споделя, че със боязън влизат в морето, макар че всички документи са им изрядни. " Като се приберем назад на лодкостоянката се чудим да спрем ли, какво да вършим. Да не ни напишат някой акт, тъй като отвред ни гонят ", споделя той. 

Освен неналичието на регламентирани лодкостоянки обаче, огромен проблем за риболовците е и нелоялната конкуренция, която подбива цените.

" За намаляне на цените от една страна, огромно въздействие има и любителския лов на риба, който е нерегламентиран лов на риба. Тези лодки, които видяхте през днешния ден в морето са 100-тината. От тези всички лодки, може би 10-15 имат лицензи за икономически лов на риба и право да правят икономически лов на риба и естествено да продават риба. Всички останали са фенове, а по закона за риболовство и аквакултури - феновете имат право на 3 кг. улов за персонална консумация ", прибавя Велислав Вангелов, ръководител на рибарско сдружение .

Според риболовците при продажбата също липсва правилник. 

Вангелов прецизира, че на никое място в България няма регламентирано пазарище.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР