Тринадесет канадци са били задържани в Китай след ареста на

...
Тринадесет канадци са били задържани в Китай след ареста на
Коментари Харесай

13 канадци са били задържани в Китай от 1-ви декември

Тринадесет канадци са били арестувани в Китай след ареста на 1-ви декември в Канада на финансовия шеф на китайския софтуерен колос Хуавей (Huawei) Мън Ванчжоу. Осем от тях към този момент са били освободени, заяви представителят на канадското министерство на външните работи Гийом Берюбе, представен от Франс прес.

Представител на канадското държавно управление, поискал анонимност, посочи, че измежду арестуваните са някогашният посланик Майкъл Ковриг и консултантът Майкъл Спавър, задържани на 10 декември от китайските управляващи за действия, "заплашващи националната сигурност ". Учителката Сара Макайвър, която също е била арестувана в Китай, към този момент е била освободена и се е завърнала в Канада. Цитираният неизвестен източник отхвърли да разкрие самоличността на останалите задържани канадци.

В същото време той акцентира, че към 200 канадци имат проблеми с китайското правораздаване за разнообразни хипотетични нарушавания, като някои от тях са били освободени условно.

,,Тази численост остава относително постоянна, няма осезаемо нарастване, нито понижение през последните години'', означи цитираният източник. За съпоставяне той уточни, че близо 900 канадци са изправени в този момент пред съд в Съединени американски щати.

Канада задържа финансовата директорка на Хуавей по искане на Съединените щати. Американските управляващи желаят Мън Ванчжоу да им бъде предадена по съмнения, че е нарушавала глобите на Съединени американски щати против Иран. Мън в това време бе пусната на независимост в Канада под гаранция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР