Тримесечие след рекордните съкращения инвеститорите в американските технологични гиганти за

...
Тримесечие след рекордните съкращения инвеститорите в американските технологични гиганти за
Коментари Харесай

Първи финансови отчети на технологичния сектор след рекордните уволнения

Тримесечие след рекордните съкращения вложителите в американските софтуерни колоси за първи път ще могат да ревизират дали ограничението на разноските са нараснали облагите им, до момента в който фирмите акцентират по какъв начин изкуственият разсъдък ще бъде идващият мотор на растежа им.

Microsoft, Alphabet - компанията майка на Гугъл, Meta Platforms - притежател на Instagram, и Amazon регистрират тримесечни резултати тази седмица, показват от Reuters, като прибавят, че дружно те имат пазарна капитализация от над 5 трилиона $, или над 14% от цената на показателя S&P 500.

Анализаторите чакат облагите на Microsoft, Alphabet и Meta да набъбнат приблизително с 4,5% по отношение на предходното тримесечие, до момента в който при Meta упованията са за скок от 11,8%, сочат данни на Refinitiv, представени от организацията.

Трите софтуерни колоса, дружно с Amazon, оповестиха, че в интервала сред ноември и март ще съкратят 70 000 работни места в изискванията на бързо отслабваща стопанска система след взрива на наемане на чиновници, провокиран от пандемията. Meta от своя страна разгласи два кръга от съкращения.

Amazon, която регистрира огромен спад в облагата за четвъртото тримесечие поради инвестицията си в губещия пари производител на електрически транспортни средства Rivian Automotive, се чака да разгласи облага за първото тримесечие, която да бъде осем пъти по-голяма спрямо предходното.

Очаква се също по този начин фирмите да дават настояща информация за напъните си в региона на изкуствения разсъдък - наклонност, която се вижда от последното тримесечие, когато основните изпълнителни шефове извършиха докладите си с вести за технологията.

" Ако през последното тримесечие посланието на огромните софтуерни компании беше обвързвано с успеваемостта и подобряването на крайните резултати, през това то евентуално ще бъде по-далновидно, обвързвано с големия капацитет на изкуствения разсъдък ", споделя Андрю Липсман, анализатор в Insider Intelligence, пред Reuters.

Microsoft интегрира технологията ChatGPT на OpenAI в своята търсачка Bing, с което се изправи против пазарния водач Гугъл.

Гугъл отговори с общественото стартиране на своя чатбот Bard.

Подразделението за облачни услуги на Amazon - AWS, най-голямото в света, пък пусна набор от технологии, целящи да оказват помощ на други компании да създават свои лични чатботове, подкрепени от изкуствен интелект, а Meta разгласява модел, който може да избира обособени обекти от обещано изображение.

" Това е нещо като нож с две остриета, тъй като има сериозен напън върху тези компании да подобрят паричните си потоци в изискванията на забавяща се стопанска система ", споделя и анализаторът на Itau BBA Тиаго Капулскис. " Има упования, че фирмите биха могли да основат или да създадат още повече благодарение на изкуствения разсъдък и всеки софтуерен вложител чака това. "

Бизнесът с облачни услуги на софтуерните колоси също се връща към непоклатимост, показват анализаторите, което се отразява и на техните акции. Тези на Microsoft и Alphabet са нарастнали с 19% до момента през тази година, а Apple и Amazon могат да се похвалят с растеж от надлежно 28% и 23%.

При Meta нещата са още по-впечатляващи – растеж от 77%.

Най-голямата компания в света, Apple, която би трябвало да регистрира приходите си на 4 май, се сблъсква със закъснение на търсенето на iPhone и MacBook, защото потребителите лимитират разноските си поради несигурната икономическа конюнктура, показват в заключние от осведомителната организация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР