Тримата български граждани, арестувани във Великобритания за шпионаж в полза

...
Тримата български граждани, арестувани във Великобритания за шпионаж в полза
Коментари Харесай

Задържаните за шпионаж българи в Англия се представяли за журналисти

Тримата български жители, задържани във Англия за шпионаж в интерес на Русия, остават в ареста. Очаква се мярката им за неотклонение да бъде гледана в края на септември, а през януари идната година да се изправят пред съда.

Българите Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са задържани през февруари дружно с други две лица, които по-късно са били освободени. Британскии медии разкриват нови детайлности към активността на Острова на тримата арестувани.

" Шпиони на Путин задържани във Англия ", " Задържаха съветски шпиони от мрежата " Нортхолт ", " Българи са обвинени в шпионаж в интерес на Русия " и " Шпионинът, който живее в съседство ". Така звучат челните страници на съвсем всички английски медии през днешния ден.







Темата за задържаните българи е водеща и за вестник " Таймс ", съгласно който Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са се представяли и за публицисти. При обиск на дома на един от арестуваните са открити подправени прескарти и облекло, благодарение на които те са се представяли за чиновници на два известни американски телевизионни канала за документалистика. Изданието цитира свои източници от Скотланд Ярд, съгласно които дегизирани като ефирен екип, тримата са събирали информация на разнообразни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора.



За " мозък " на интервенцията се показва 45-годишният Русев, за който е известно, че е някогашен консултант в Министерството на енергетиката, имал е бизнес връзки в Русия, притежател е на компания за следене на връзка и електронни сигнали. Задържан е в къща за посетители в Грейт Ярмут. Тя е била претърсвана подробно и към нея дни наред е имало видимо полицейско наличие, както и свидетелства и съседка пред Би Би Си.

" Имаше голяма палатка. Помислих си: О, някой е погубен? Ужасно! Постоянно пристигаха и си тръгваха хора. Цивилни служители на реда. Всички бяха с черни маски ".

При обиска в къщата са открити средства за направа на подправени документи за идентичност. Мястото е единствено на километър от военновъздушната база Нортхолт - летището, което постоянно се употребява от английските министри, задгранични делегации и членове на английското кралско семейство.

Според някогашен офицер от МИ-5 българите евентуално са били част от " мрежа за поддръжка " в съответната незаконна скица, към която имат възможна съпричастност, само че не са били основни фигури.



" Обикновено случаите, за които чуваме в медиите, включват професионални чиновници от разузнаването, които са изпратени и работят под дипломатическо прикритие, в посолство, комерсиална делегация или нещо сходно. Ако ги разкрият, те имат дипломатически имунитет. Така че те безшумно биват изгонвани от Обединеното кралство и не са преследвани. Но в този случай наподобява имаме трима оперативни чиновници на доста ниско равнище. Обвиненията са доста съответни, отнасят се единствено до подправени документи за идентичност. Така че, на доктрина, те може да са работили като мрежа за поддръжка, предоставяйки неща на други, които може да са работили в разузнаването.

Британски медии, измежду които Би Би Си и Sky News оповестяват, че се чака мярката за задържане на тримата българи да бъде гледана в края на септември. Делото против тях следва да стартира през януари. Към момента на се пледирали нито отговорни, нито почтени.

Според английските закони, в случай че бъдат приети за отговорни за подправяне на документи, могат да получат до 10 години затвор. Застрашаване на националната сигурност, за каквото се приема и шпионажът в интерес на вражеска страна, се санкционира с до 14 години зад решетките.

Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР