Трима в лодка (без да броим кучето)“ излиза на бял

...
Трима в лодка (без да броим кучето)“ излиза на бял
Коментари Харесай

„Трима в лодка (без да броим кучето)“ (предложение за четене)

„ Трима в лодка (без да броим кучето) “ излиза на бял свят през 1889 година и към този момент 120 години, че и повече, тя се издава, преиздава и цитира в целия свят като пример на британския комизъм. А в действителност първичният план на Джером бил да напише прекрасен справочник за покрайнините на Лондон. Дори си бил намислил по какъв начин ще го озаглави – „ Повест за Темза “.

„ Нямах желание да пиша смешна книга ", признава създателят в своите записки. " Идеята ми беше да се съсредоточа върху естествените хубости на реката и историческите забележителности по нейните крайбрежия, като вмъкна на места по някоя занимателна преживелица, с цел да не натежава текстът. На все не се получаваше. Забавното преобладаваше, то ми се удаваше с лекост. Аз обаче стиснах зъби и съумях да изкопча от себе си десетина исторически пасажа и да ги вплета някак си в главите “.

Издателят обаче изхвърлил от текста всичко, което му се видяло „ тежко “, и предиздвикал създателя да измисли ново заглавие. За доста малко време тиражът на книгата в Англия доближава 200 000, в Съединени американски щати трансферира цифрата един милион (макар че Джером не получава и пени от тези продажби, защото още не била призната Конвенцията за авторските права), а в Русия триумфът е свръхестествен и единствено немското издание съумява да изпревари като тираж съветското.

За създателя

Джером Клапка Джером е британски публицист и драматург, най-популярен с хумористичните си романи и разкази. Роден е през 1859 година в Уолсол, Централна Англия.

През 1873 година напуща учебно заведение, след което работи като железопътен служител, преподавател, артист и публицист. Придобива популярност с втората си книга „ Празни мисли на един празен човек “ (1886).

„ Трима в лодка (без да броим кучето) “ през днешния ден може да се откри на всеки език, който разполага с книжовност, и няма миг от появяването ѝ досега, в който да не е била налична на книжния пазар. От 1892 до 1895 година Джером издава, дружно с Робърт Бар и Джордж Браун Бърджин, списанието „ The Idler “, в което разгласяват създатели като Идън Филипотс, Марк Твен и Брет Харт.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР