Трима учени са носителите на тазгодишната Нобелова награда за физика,

...
Трима учени са носителите на тазгодишната Нобелова награда за физика,
Коментари Харесай

Трима учени с „Нобел“ за физика


Трима учени са носителите на тазгодишната Нобелова премия за физика, заяви БГНЕС.

Отличието е разграничено на две сред Райнер Вайс и Бари Бариш от една страна и Кип Торн от друга за приноса им към работата на Лазерно-интерферометричната обсерватория за гравитационни талази (LIGO) и наблюдението на гравитационните талази.

На 14 септември 2015 година за първи път се следят гравитационни талази. Тези талази, предсказани за първи път от Алберт Айнщайн преди едно столетие, идват от конфликта сред две черни дупки.

Въпреки че сигналът е извънредно слаб при идването си до Земята, той е заричане за гражданска война в астрофизиката.

Гравитационните талази са напълно нов метод за наблюдаване на едни от най-бурните събитие във Вселената и следващ тест за границите на човешкото знание.

Лазерно-интерферометричната обсерватория за гравитационни талази, известна с британското си редуциране LIGO, е взаимен план на над хиляда учени от над 20 страни, които следят проявленията на тези талази.

„ Пионерите Райнер Вайс и Кип Торн, дружно с Бари Бариш – ученият и водач, който приключи плана (LIGO), подсигуряваха, че четирите десетилетия на старания най-сетне доведоха до наблюдаването на гравитационните талази “, се споделя в известието на Кралската шведска академия на науките.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР