Трима учени от Българската академия на науките получиха почетен знак

...
Трима учени от Българската академия на науките получиха почетен знак
Коментари Харесай

Учени от БАН с награди за високи научни постижения

Трима учени от Българската академия на науките получиха почетен знак " Марин Дринов “ на лента на тържествено заседание във връзка Деня на националните будители. Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски връчи оценките. За високи научни достижения в региона на социологията на образованието премията получи проф. Пепка Бояджиева. Проф. Владко Мурдаров беше отличен за обилни заслуги в региона на българското и славянското езикознание. Проф. Нели Косева беше наградена за многостранната си социална, организационнна и експертна активност и за забележителния си принос за издигане престижа на Българската академия на науките, както и на българската просвета, у нас и в чужбина.

Заместник-председателят на Академията чл.-кор. Евдокия Пашева откри празника, който се организира в зала " Проф. Марин Дринов “. Не е редно единствено на първи ноември да честваме и да си спомняме за тези мъдри мъже и дами, които прозряха, че духовното будителство и духовното просвещение са в основата на развиването на един народ, сподели чл.-кор. Пашева и добави, че най-доходоносната рента е от инвестицията в просвета и обучение. В словото си тя напомни имената на учени, заложили своите домове, с цел да бъде достроена постройката на Българската академия на науките.

Вярно е, че в миг на безбожничество и политическо блуждаене обществото нормално се обръща към предишното си, с цел да търси духовните тласъци в дейностите и концепциите на своите предшественици. И в нашето съвремие има почтени хора, сподели чл.-кор. Евдокия Пашева. Гл. ас. доктор Александра Миланова от Института за балканистика с Център по тракология на Българска академия на науките изнесе слово на тема  " Будителството като предопределение “.

На тържественото заседание в Българска академия на науките награди от Съюза на учените в България получиха трима учени от Академията. В категорията до 35-годишна възраст бяха отличени доктор Десислава Гергинова и доктор Мария Аргирова от Института по органична химия с Център по фитохимия. За високи научни достижения беше награден чл.-кор. Христо Найденски от Института по микробиология. Отличията връчи ръководителят на Сьюза на учените в България проф. Диана Петкова.

По мотив Деня на националните будители в Българска академия на науките беше показана галерия, отдадена на 170 години от рождението на Стефан Панаретов – държавник, посланик, възрожденски просветник и един от най-големите донори на Българската академия на науките. Експозицията е готова от Централната библиотека и Научният списък на Българска академия на науките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР