Трима съдии от Софийския градски съд (СГС) един след друг

...
Трима съдии от Софийския градски съд (СГС) един след друг
Коментари Харесай

Съмнения за предубеденост. Защо трима съдии отказаха да гледат делото срещу прокурора, обвинил Еврото

Трима съдии от Софийския градски съд (СГС) един след различен са отказали да гледат делото против прокурор Константин Сулев от Софийската районна прокуратура (СРП), упрекнат, че е на изчезналия някогашен следовател Петьо Петров - Еврото . Това излиза наяве от разпоредби им за отказ, с които Свободна Европа се срещна.

Само първият от тях - арбитър Стоян Михов , сочи като причина за отвода си познанството си с подсъдимия. Останалите двама - Лилия Георгиева и Ани Захариева , одобряват, че безпристрастността им може да бъде сложена под въпрос, защото са някогашни прокурорка и следователка и са имали близки професионални връзки с ръководители в прокуратурата, някои - упоменати в обвинителния акт против Сулев.

Това става на фона на събитието, че обвинителят от СРП беше притеглен към наказателна отговорност от сътрудника си от Софийската градска прокуратура (СГП) Йордан Петров . Въпреки че двамата са работили в продължение на две години в една стая в Софийската районна прокуратура, от следствието.

Йордан Петров взе участие и в следствието против възможната незаконна активност на Еврото, и в това против убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса . Двамата са обвинени като така наречен брокери на въздействие в правосъдната система, които са изнудвали и заплашвали магистрати по отношение на водени от тях каузи, в това число и с компромати.

По следствието против Еврото бяха събрани редица свидетелски показания, уличаващи в корупционни връзки с него високопоставени прокурори, на множеството от които Йордан Петров е директно зависещ. За разлика от тримата съдии в Софийски градски съд, той обаче не е решил, че това може да породи подозрения в безпристрастността му.

Сред уличените във връзки с Еврото е и персонално краткотрайният основен прокурор Борислав Сарафов . В момента той е обект на следствие по новия специфичен механизъм за надзор на ръководителя на държавното обвиняване и неговите заместници.

Междувременно Сарафов изиска от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) да в профил Сулев от прокуратурата. Преди ден тя обаче отхвърли. Мотивите за решението не станаха ясни, защото то беше взето на закрито съвещание.
Какви са претекстовете за отводите на съдиите
Константин Сулев е упрекнат в длъжностно закононарушение. СГП, че той е повдигнал обвиняване против Петьо Еврото без да извърши никакви други дейности по следствието преди този момент. Повдигането на сходно обвиняване против прокурор е извънредно, защото решенията, които те взимат по работа, са предпазени от така наречен функционален имунитет. Същото е ситуацията със съдиите и следователите.

Първият арбитър, който отхвърли да гледа делото против прокурор Сулев, беше Стоян Михов . Преди повече от две седмици Софийски градски съд осведоми медиите, че магистратът си е направил отказ, защото е командирован от Софийския областен съд, където е поддържал колегиални връзки с обвинения.

Според известието на съда Михов е отказал да гледа делото, " с цел да бъдат избегнати каквито и да е подозрения по отношение на безпристрастността на съдията ".

Следващият арбитър, на който на инцидентен принцип е разпределен въпросът, е Лилия Георгиева . В свое предписание от 14 март тя показва, че в обвинителния акт против Сулев " на голям брой места " се загатва името на Сарафов, с който е " в положителни колегиални връзки ".

Георгиева е някогашна районна прокурорка на Самоков и съгласно претекстовете ѝ за отвода познанството ѝ със Сарафов може да предизвика " подозрения за преднамереност и заинтригуваност при решение на делото ". Тя на никое място не показва да познава Сулев.

След нея делото му се пада на арбитър Ани Захариева . Тя е някогашна следователка и по този мотив показва в разпореждането си за отказ, че е в " дългогодишни близки другарски връзки с прокурори в същата прокуратура, които са сътрудници с подсъдимото лице и поддържат персонално професионални контакти с него ".

" Отделно от това в обвинителния акт са посочени административни ръководители на прокуратурата, един от които е бил и моя директен началник в продължение на към пет години ", добавя арбитър Захариева.

Затова тя преценя, че в случай че остане в правосъдния състав, който гледа делото против Сулев, това " би могло да породи подозрения по отношение на възможната ми косвена заинтригуваност от изхода на делото ". Захариева също не показва да познава персонално подсъдимия обвинител.

След нейния отказ системата за инцидентно систематизиране в Софийски градски съд е определила арбитър Аделина Иванова да гледа делото против Сулев, потвърдиха пред Свободна Европа от съда. Засега няма данни тя да се е отвела от разглеждането на проблема.
Какво свързва делата против Еврото и Нотариуса
Петьо
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР