Трима от заложниците, държани в кафене в централна Холандия, са

...
Трима от заложниците, държани в кафене в централна Холандия, са
Коментари Харесай

Арестуваха мъж, взел заложници в Нидерландия

Трима от заложниците, държани в кафене в централна Холандия, са освободени, заяви полицията.

" Трима заложници преди малко бяха освободени. Ситуацията към момента не е завършила ", сподели полицията в изказване в мрежата X. Кадри на публичната телевизия NOS демонстрираха трима младежи, напускащи постройката с вдигнати ръце. Полицията сподели, че все още няма причина да се подозира " терористичен претекст " за случая в Еде.

Не е известно какъв брой души са били в началото арестувани, само че локалните медии оповестяват, че към четирима или петима души са забъркани. Полицията сподели, че е разчистила региона към кафенето, като жителите на към 150 къщи са изведени на безвредно място. Местната община заяви на уеб страницата си, че центърът на града е затворен и на мястото има полиция за битка с безредиците и специалисти по експлозиви. Властите приканиха жителите да заобикалят центъра на града, а придвижването на влаковете се отклонява.

" Виждаме, че има доста въпроси по отношение на претекста. Към момента няма индикации за терористичен претекст ", сподели полицията.

Холандия стана очевидец на поредност от терористични офанзиви и заприказва, само че не в мащаба на други европейски страни, като Франция или Англия. През 2019 година страната беше шокирана от пукотевица в трамвай в град Утрехт, която взе четири жертви. Мъж, роден в Турция, разпознат като Гьокмен Танис, по-късно призна, че е имало терористичен претекст за буйството, което на процедура затвори четвъртия по величина град в страната.

Също през 2019 година холандската полиция упрекна двама обвинени джихадисти в обмисляне на терористична офанзива с потребление на самоубийствени бомби и коли бомби.

Млад афганистанец, разпознат единствено като " Jawed S. " намушка двама американски туристи на централната гара в Амстердам през 2018 година, като по-късно сподели на съдиите, че желае „ да отбрани пророка Мохамед “. Нападението пристигна ден откакто крайнодесният холандски политик Герт Вилдерс разгласи, че анулира проекта си да провежда конкурс за подигравка на пророка Мохамед. По това време представителят на афганистанските талибани Забихула Муджахид прикани мюсюлманите да нападат холандските войски след " враждебния акт на Вилдерс от тази страна (Холандия) против всички мюсюлмани ". При най-сериозния случай известния холандски антиислямски режисьор Тео ван Гог беше прострелян и намушкан до гибел през 2004 година в Амстердам от мъж, обвързван с холандска ислямистка терористична мрежа.

Мъжът, за който се счита, че е похитителят, е бил арестуван, съгласно изказване на полицията в обществените мрежи.

Засега управляващите не дават повече детайлности.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР