Трима каменоделци са загинали, след като част от историческите стени

...
Трима каменоделци са загинали, след като част от историческите стени
Коментари Харесай

Историческите стени на Кайруан в Тунис се срутиха, трима загинаха

Трима каменоделци са починали , откакто част от историческите стени към Стария град на Кайруан в Тунис са се срутили през вчерашния ден. Властите споделят, че 30-метров сектор от стената покрай Портата на бичуващите е паднал на земята . Има двама потърпевши при случая, като се твърди, че са получили фрактури, предава „ BBC “.

За злополуката е формирано досъдебно произвеждане. Властите споделят, че тя може да е обвързвана със скорошния пороен дъжд .

Говорителят на отдела за гражданска отбрана, разяснява, че е основан периметър , който би трябвало да попречи на хората да вървят под част от стената, която към момента е изложена на риск от сриване.

Град Кайруан е учреден през 670 година и е един от най-свещените градове в Северна Африка. Той е бил столица на мюсюлманския свят в Северна Африка в продължение на 4 века, преди Тунис да бъде определен за политическа столица на Тунис през 12 век.

Кайруан става обект на международното завещание на ЮНЕСКО през 1988 година и е дом на Джамията на трите порти – най-старата известна джамия с изваяна фасада. ЮНЕСКО я разказва като „ архитектурен шедьовър, послужил като модел за няколко други магребски джамии “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР