Индийски служители по сигурността, бунтовници, убити при престрелка в Кашмир

...
Трима индийски служители по сигурността бяха убити в продължаваща престрелка
Коментари Харесай

Трима индийски служители по сигурността бяха убити в продължаваща престрелка с бунтовници в администрирания от Индия район Анантнаг в Кашмир, докато друг войник и двама бунтовници бяха убити в отделна престрелка в граничния район Раджури в сряда.

Обща група от полиция и армия започна операция във вторник, след като получи информация за присъствието на предполагаеми бунтовници в горите на района Кокернаг на Анантнаг.

Длъжностно лице при условия на анонимност, което не е упълномощено да говори с медиите, каза пред Ал Джазира, че тримата служители – полковник Манпреет Сингх, майор Ашиш Дончак и заместник-началникът на полицията Химаюн Музамил – са били мишена на заподозрените бунтовници в сряда, когато пресичаха поток по време на издирвателната операция.

„Имаше забавяне на евакуацията поради тежкия пожар“, добави служителят.

Ръководителят на полицията в региона Дилбаг Сингх в изявление, съболезнувайки смъртта на полицаите, каза, че „извършителите на престъпното деяние скоро ще бъдат изправени пред съда“.

Полицейски служители казаха, че телата са били извадени при силна стрелба.

Военни хеликоптери бяха притиснати в служба за евакуация по време на боевете. Няма официална информация за броя на предполагаемите бунтовници, участвали в престрелката.

„Къде е нормалното?“

„Всички казват, че ситуацията се нормализира. Къде е нормалността? попита Ахмад, 32-годишен приятел на полицай Музамил.

„Моят приятел остави младата си жена и едномесечен син. Колко още хора ще умрат тук“, каза Ахмад, който не пожела да използва малкото си име.

Престрелката – втората за 24 часа – идва, когато индийското индуистко националистическо правителство, което управлява региона с мюсюлманско мнозинство от Ню Делхи, твърди, че политиката му е довела до нормализиране на Кашмир, който е бил свидетел на десетилетия въоръжен бунт.

Ню Делхи лиши ограничената автономия на оспорвания регион през 2019 г., заявявайки, че тази стъпка ще интегрира Кашмир с останалата част от Индия и ще унищожи тероризма.

Но периодичните престрелки в региона продължават да се водят и отнемат животи. Миналия месец трима индийски войници бяха убити в престрелка с бунтовници в горите на Южен Кашмир.

„Ужасни ужасни новини от J&K [Джаму и Кашмир]…. Нека душите им почиват в мир и нека техните близки намерят сили в този труден момент“, публикува проиндийският бивш главен министър Омар Абдула в X, бивш Twitter.

Министърът на индийския съюз генерал Виджай Кумар Сингх също се обърна към X и изрази скръбта си: „Имаше вълна от траур в страната, след като получи сърцераздирателни новини...“

По-рано през деня войник от индийската армия и двама заподозрени бунтовници бяха убити при престрелка в южния граничен район на село Нарла в Раджури.

„Бяха открити големи количества бойни складове, включително лекарства за маркиране на Пак [Пакистан]“, се казва в изявление на индийската армия относно престрелката в Раджури, добавяйки, че трима войници и специален полицай също са били ранени при престрелка.

Кашмир е разделен между Индия и Пакистан, като и двете претендират за региона в неговата цялост и са водили две от трите си пълномащабни войни за него.

Десетки хиляди хора бяха убити от началото на 1989 г., когато Индия разположи военните си, за да потуши въоръжен бунт, който искаше да освободи Кашмир или да се слее със съседен Пакистан.

Индия обвини Пакистан, че подкрепя бунтовниците – обвинение, което Исламабад отрича.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР