Трима души загинаха в снощния пожар в Благоевград. Единият от

...
Трима души загинаха в снощния пожар в Благоевград. Единият от
Коментари Харесай

От първо лице: Да рискуваш живота си, за да спасиш децата от огнения ад в Благоевград

Трима души починаха в снощния пожар в Благоевград. Единият от тях загуби живота си в опит да избави съседите си. Близнаци на един месец бяха превозени в Пирогов. Потушаването на огъня лиши часове на пожарникарите, които трябваше и да изтеглят от горящия блок със специфична пожарна вишка 27 души, измежду тях и 6 деца. Какво е провокирало пожара към момента не е ясно, само че през днешния ден от прокуратурата оповестиха, че проверяват версията за тенденциозен палеж.

Цял ден следователи на място правеха оглед на жилището, само че повода за пожара остава незнайна. Екипът на Българска национална телевизия беседва с първите пристигнали на място пожарникари. Разказаха ни, че това е един от най-тежките и комплицирани пожари в жилищна постройка, който са гасили последните години. Задимяването по стълбището е било огромно, а температурата - извънредно висока. Буквално за 2-3 минути димът е обхванал цялото стълбищно пространство от първия до последния етаж, а да се диша без маска било невероятно.

В тежката конюнктура пък главната задача е била евакуирането на хората. За жал обаче, трима души изгубиха живота в огнената буря. Това са 74- годишния притежател на жилището, където избухна пожара, и негови съседи - мъж на 40 години и жена на 62. 6 деца и двама възрастни са потърпевши, като те са в положително положение, без заплаха за живота.

Всички евакуирани, втора вечер ще прекарат нощта в домовете на свои близки и родственици. Все още няма изясненост, по кое време ще могат да се завърнат в жилищата си.

Един мъж се трансформира в воин за фамилията на новородени близнаци. Давид Гълъбов е измежду първите огнеборци пристигнали нощес пред блок 18 в квартал „ Струмско “. Когато чува,че че на последния етаж в блока има бебенца на към 1 месец, потегля към тях, без да се замисли преминавайки през същинска димна завеса.

Рисковано беше за това, че температурата беше доста огромна по стълбищната клетка, не можеше да се диша. Без кислородните маски, които ние имаме неуместно да се премине през стълбищната клетка. Но поехме риска тъй като там, където те бяха, беше ужасно задимено, нямаше по какъв начин да ги оставим децата, щяха да си загинат. Малко рисковано за тях, само че намокрихме пелените с вода, тъй като температурата беше доста огромна. Имаме такава техника, която подавахме непрекъснато О2. Свалихме ги по стълбите и ги предадохме на другите сътрудници, които към този момент ги смъкнаха надолу за спешна помощ, изяснява Давид Гълъбов, началник- промяна в районен съд ПБЗН Благоевград.

Спасените бебета са в устойчиво положение, настанени са в болница „ Пирогов “. Тяхната баба мъчно намира думите, с които да благодари. на огнеборците.

Специални благодарности на този човек, той в случай че не беше влезнал децата щяха да си заминат. Просто не знаем какво да кажем. Няколко пъти се върна, с цел да ни смъкна до седмия етаж, тъй като не можеха да се качат до горе. Първо бебенцата взе двете, просто сме доста признателни на индивида.

В опит да помогне при евакуацията на хората, 40-годишен мъж, живеещ в блока загуби живота си.

Отишъл да оказва помощ от третия етаж, на горе да оказва помощ. Ох сърцето ме боли, разберете. Отишъл да оказва помощ нагоре. Понеже чувахме ние писъците на 3 братчета бяха и най-малкото, то е ужасно дете, пъргаво, отличници и вика от горната страна " Помощ, помогнете ми ". Този глас просто ме унищожава, споделя Ева Едипова, съседка.

Добър беше, доста положително момче беше, споделя Андон Стоилчов, комшия.

27 души бяха изведени от огнения пъкъл. Сред тях и 6 деца, свалени от високите етажи с механична стълба. Над три часа продължи избавителната акция, в която участваха 6 екипа на пожарната.

Имаше писъци, излизаха тук хората по терасите, „ помощ спасете ни “. Ние доколкото можем казвахме им да запазят хладнокръвие, да не бързат да излизат, че ще се оправят нещата, да изчакат, споделя Ангел Величков, пожарникар.

Загиналият възрастен мъж, в чиито апартамент избухна огромния пожар, живеел самичък. Наскоро изгубил брачната половинка си, а преди години и двамата си синове. Прокуратурата проверява съзнателно предизвикателство на палеж.

Не знам що му е станало на този човек, тропнал на комшийката „ викай пожарна “, заключил се вътре, споделя Костадин Георгиев, комшия.

Влизането в този вход на блока остава лимитирано. Живеещите в него се позволяват, единствено с цел да вземат облекла и други движимости от първа нужда. Всички евакуирани, втора вечер ще прекарат нощта в домовете на свои близки и родственици.

Репортер: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР