Трима души са загинали в резултат на руски обстрел в

...
Трима души са загинали в резултат на руски обстрел в
Коментари Харесай

Руски обстрел в украинската Запорожка област, има жертви и ранени

Т рима души са починали вследствие на съветски обстрел в украинската Запорожка област, която още предходния ден беше подложена на тежки удари , оповестиха локалните управляващи, представени от Франс прес.

Вчера Русия съобщи, че украински дрон е атакувал територията на украинската Запорожка АЕЦ, която тя окупира от две години, и че устройството се е взривило над един от реакторите.

" Трима души са починали, а други трима са ранени ", съобщи в обществените мрежи Иван Фьодоров, началник на регионалната администрация на Запорожка област.

Според украинските управляващи при съветски удари в района през вчерашния ден са починали трима души.

Според Фьодоров през последните 24 часа съветските сили са нанесли " 357 удара " по осем обитаеми места в района.

Атомната електроцентрала " Запорожие " в Украйна също бе атакувана в неделя и развалена при офанзива с дрон, заяви Международната организация за атомна сила, като назова удара " сериозен случай (с потенциал) да наруши целостта на защитната система на реактора ".

В изказване, оповестено на X, МААЕ акцентира, че повредата в следеното от Русия оборудване " не е заплашила нуклеарната сигурност ".

Нападението с дрон е включвало три директни попадения в защитната система на основния реактор на оборудването, съобщи генералният шеф на организацията Рафаел Гроси в X. В резултат на нападението е умрял един човек, добави той.

" Това е очевидно нарушаване на главните правила за отбрана на най-голямата (атомна електроцентрала) в Европа. Такива безразсъдни офанзиви доста усилват риска от огромна нуклеарна повреда и би трябвало да бъдат прекъснати неотложно " , сподели Гроси.

Руските управляващи упрекнаха украинските военни, че са направили серия от офанзиви против централата благодарение на " самовзривяващи се " дронове, съгласно изказване, оповестено в формалния канал на Договор за неразпространение на нуклеарните оръжия (ДНЯО) в Телеграм.

След обвиняванията на Русия Украйна отхвърли да е забъркана в нападението, съобщи представителят на разузнаването на Украйна Андрий Юсов пред украинската осведомителна организация " Украинска истина ".

" Държавата агресор за следващ път заплашва нуклеарния обект, цивилното население и околната среда на цяла Европа ", съобщи Юсов съгласно " Украинска истина ".

От CNN прецизират, че не могат да ревизират без значение изказванията на Русия или Украйна.

Русия е окупирала отчасти Запорожката област след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 година

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна. Тя стана мотив за голям брой взаимни обвинявания сред съветската и украинската войска през последните две години.

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР