Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в Инфекциозна

...
Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в Инфекциозна
Коментари Харесай

Трима души са лекувани от трихинелоза във Варна


Трима души от Варна са лекувани от трихинелоза в Инфекциозна клиника на УМБАЛ „ Света Марина “. Това сподели доктор Мая Томова, шеф отдел ”Медицинска Паразитология ” към Регионалната здравна ревизия във Варна, предава Moreto.net. 

Д-р Томова посочи, че не става въпрос за открит случай на трихинелоза във Варна. По думите й в края на предходната година пациентите са консумирали месо в Бургаско, където бе открито огнище на болестта, от прасе, закупено от домашно стопанство. Те са лекувани в болничното заведение, изписани са и са клинично здрави, добави доктор Мая Томова.

Трихинелозата е една от тежко протичащите паразитни заболявания при хората и млекопитаещите животни. 

Причинител на болестта е дребен кръговиден червей. Обичайни гостоприемници на паразита са дивите и домашни месоядни и всеядни животни – прасета, мечки, лисици, котки, вълци, чакали, порове, мишки, плъхове и други Животните се заразяват от умрели от трихинелоза мишевидни гризачи, а индивидът – при консумация на сурово или алангле месо и месни артикули – кайма, наденици, суджуци, луканки и др. 

Трихинелозата протича доста разнообразно. Заболяването може да имитира над 60 други заболявания, като доста постоянно прилича грип, заушка, ревматизъм, ентероколит, менингит, алергия, миозит, бъбречни заболявания и др. 

Тежестта на болестта зависи от количеството на паразита в употребяваното месо, от кратността и количеството на погълнатото трихинелозно месо, от степента на термичната обработка на месото, както и от имунобиологичното положение на човешкия организъм. Заболяването стартира най-често от 5 до 25 дни след консумация на инфектирано с трихинели месо.

 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР