Трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един

...
Трима дипломатически служители на руското посолство в Скопие и един
Коментари Харесай

Македония гони предстоятеля на руската църква в София за шпионаж

Трима дипломатически чиновници на съветското посолство в Скопие и един духовник от Руската православна черква са били оповестени в петък за нежелани от управляващите в Северна Македония поради шпионска активност и те би трябвало да изоставен страната.

Руският духовник е предстоятел на съветската черква в София. Това заяви съпредседателят на “Демократична България “ Атанас Атанасов в " Говори в този момент " на Българска национална телевизия. По думите му въпросният духовник се опитвал да внесе ерес в македонската черква.

Атанасов се възмути, че българските разследващи служби не са уведомили досега, че представителят на Московската патриаршия в България се занимава с шпионска активност. Докато " дребна Македония е открила това. Това е показателно за ниската успеваемост на разследващите служби в България ", съобщи Атанасов.

Той не уточни името на въпросния духовник, само че от 2018 година предстоятел на съветската черква " Св. Николай Чудотворец " в София е архимандрит Васиан (Змеев). Атанасов се възмути, че свещеникът продължава да е в София, написа „ Сега “.

" Председателят на съветското подворие в София архим. Васиан (Змеев) е получил възбрана за влизане в Северна Македония ", заяви и църковният уебсайт " Двери ", като цитира македонски издания. Изданията се базират на източници от Министерството на външните работи на страната, съгласно които трима съветски дипломати ще бъдат експулсирани, а съветският свещеник е получил възбрана да посещава Северна Македония.

„ Неофициално Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА (македонската православна църква) във връзка с нейната църковна дипломация през последната година, което докара до цялостен застой в връзките с Вселенската патриаршия по въпроса за даване на автокефалията на МПЦ-ОА “, показва " Двери ", като цитира уеб сайтът „ Религия.мк “. " Двери " добавя, че " Северномакедонски медии оповестяват също, че през последната година ръководителят на съветското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. В края на юни той посети и Кумановско-Осоговския митрополит Григорий за Петровден, съпроводен от съветския дипломат в Северна Македония. Митр. Григорий има славата на най-ревностен бранител на съветските политически ползи в Северна Македония. По време на тази аудиенция той показа издание на своята епархия против патр. Вартоломей. Две седмици по-рано северномакедонският министър председател Стево Пендаровски заяви, че службите за сигурност са получили информация от партньорски служби, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в интерес на съветските секрети служби, само че не назова съответни имена. "

Македонският портал " Алмакос " показва и имената на съветските дипломати, които македонското министерство на външните работи прикани да изоставен страната - това са политическите съветници И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов. Същите били и претекстовете: " неуместни за дипломацията дейности и подозрителни дейности, противоречащи на Виенската спогодба за дипломатическите връзки ".

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР