Трима българи, заподозрени в шпионаж за Русия, са арестувани в

...
Трима българи, заподозрени в шпионаж за Русия, са арестувани в
Коментари Харесай

Трима българи са арестувани във Великобритания заради подозрения за руски шпионаж

Трима българи, обвинени в шпионаж за Русия, са задържани в Обединеното кралство и са упрекнати в границите на огромно следствие на националната сигурност, оповестява Би Би Си. Обвиняемите са арестувани през февруари и от този момент са в ареста. Твърди се, че те са работили за съветските служби за сигурност.

Българите са упрекнати в владеене на документи за идентичност с " неточни планове ", като се твърди, че са ги имали, знаейки, че са подправени. Документите включват паспорти, персонални карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Тримата обвинени са задържани по силата на Закона за служебната загадка от детективи за битка с тероризма от столичната полиция, която дава отговор за шпионажа на национално равнище.

Те са:
Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, Норфолк;Бизер Джамбазов, 41 година, от Хароу, Северозападен Лондон;Катрин Иванова, на 31 години, от същия адрес в Хароу.
Триото живее в Обединеното кралство от години, като работи на разнообразни длъжности и живее в редица крайградски парцели.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се реалокира в Обединеното кралство през 2009 година и три години работи на техническа служба в областта на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се показва, че по-късно е притежател на компания, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прихващане на връзки или електронни сигнали. Орлин Русев, чийто финален адрес е къща за посетители на брега на морето в Грейт Ярмут, също по този начин декларира, че в миналото е бил консултант в българското министерство на енергетиката.

В Хароу някогашни съседи разказват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов е разказан като водач за лечебни заведения, а Иванова се разказва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила в Обединеното кралство преди към 10 години, е управлявала социална организация, предоставяща услуги на български жители, в това число запознаването им с " културата и нормите на английското общество ", прибавя Би Би Си.



Джамбазов и Иванова. Снимка: Facebook

Според български държавни документи в интернет те са работили и за изборни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори от жители, живеещи в чужбина.

Съседи от две къщи, населявани преди този момент от двойката, описват пред Би Би Си, че те са им носили пайове и сладкиши като дарове. В последния им дом в Хароу съседите разкриват, че детективите са прекарали много време в претърсването на дома, като полицейското наличие е било очевидно повече от седмица.

Тримата обвинени би трябвало да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те към момента не са създали самопризнания по обвиняванията.

Полицията за битка с тероризма приказва обществено, че от ден на ден време се отделя на съмнения за държавни закани и шпионаж, изключително свързани с Русия.

Тяхната угриженост е разследване от известните произшествия от последните години, свързани с интервенции на съветското разузнаване в Обединеното кралство.

През 2018 година съветски оперативни служащи се пробваха да убият някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри, Уилтшър, като използваха смъртоносното нервнопаралитично вещество " Новичок ". Двойката, както и отзовалият се детектив Ник Бейли, бяха лекувани в болница и можеше да умрат.

По-късно същата година локалната жителка Доун Стърджис, която не е обвързвана със Скрипал, умира откакто е изложена на въздействието на нервнопаралитичното вещество, оставено в Уилтшър в шишенце от парфюм.

През 2006 година някогашният чиновник на съветското разузнаване Александър Литвиненко беше погубен в Лондон, откакто беше токсичен от убийци, работещи за съветската страна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР